Foto: LETA

Acīmredzot, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks trešajā rīkojuma par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata ņēmis vērā juridiskos argumentus, lai cik formāli tas arī netiktu izdarīts, aģentūrai LETA sacīja ekspremjers Valdis Dombrovskis (V), komentējot Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) lēmumu neatcelt šo Streļčenoka rīkojumu.

Dombrovskis, kurš atcēlis divus iepriekšējos Streļčenoka rīkojumus, skaidroja, ka nav iepazinies ar šo trešo KNAB priekšnieka lēmumu, līdz ar to nevar komentēt visas juridiskās nianses. Vienlaikus viņš norādīja, ka faktiski Streļčenoks noteiktus aspektus ir ņēmis vērā, tostarp vērtēšanas komisijas izveidi.

Bijušais premjers gan atzīst, ka prasību izveidot vērtēšanas komisiju Streļčenoks izpildīja "ļoti formāli, piesaistot sevi atbalstošus padotos un šādā veidā to jautājumu it kā atrisinot". Tāpat tika ignorēts aicinājums piesaistīt citu institūciju pārstāvjus. Līdz ar to Dombrovskis uzskata, ka to "nevar saukt par objektīvu vērtēšanu".

Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka iepriekšējie divi KNAB priekšnieka lēmumi tika pieņemti ar rupjiem procesuāliem pārkāpumiem, uz kuriem Streļčenokam arī tika norādīts. Viens no šiem pārkāpumiem ticis novērsts ar otro rīkojumu, savukārt tagad formāli novērsts vēl viens, klāstīja ekspremjers. "Acīmredzot juridiskie argumenti tika ņemti vērā, lai cik formāli tas arī netiktu izdarīts," rezumēja Dombrovskis.

Kopumā gan šis tagad bija premjerministres jautājums, kā rīkoties un izvērtēt argumentus par labu vienam vai otram lēmumam, piebilda politiķis.

Viņš arī atkārtoja iepriekš pausto - Streļčenoka un Strīķes konflikts turpina graut KNAB autoritāti un darba rezultātus.

Kā ziņots, Straujuma nav atcēlusi Streļčenoka rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu no amata, jo būtiski procesuāli pārkāpumi nav konstatēti, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Straujuma norāda, ka pēdējā KNAB vadītāja rīkojumā nav konstatēti būtiski publisko tiesību procesuālie pārkāpumi, saistībā ar kuriem Ministru prezidents būtu tiesīgs rīkoties. "Vienlaikus jānorāda, ka KNAB vadītājs ir novērsis bijušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska iepriekš konstatētos pārkāpumus. Līdz ar to nav pamata atkārtoti atcelt KNAB vadītāja lēmumu," paskaidro Straujuma.

Jau ziņots, ka Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, taču Dombrovskis 7.janvārī šo lēmumu atcēla. 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, un 21.janvārī arī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!