Foto: F64
Trūcīgas ģimenes statusu turpmāk piešķirs uz laiku līdz trim vai sešiem mēnešiem, līdzšinējo 6 līdz 12 mēnešu vietā, otrdien nolēma valdība.

Atbilstību trūcīgas ģimenes statusam pašvaldības varēs noteikt uz laiku līdz trim mēnešiem, gadījumā, ja vismaz viens no iesniedzēja pilngadīgajiem ģimenes locekļiem būs darbspējas vecumā, izņemot nestrādājošus cilvēkus ar invaliditāti. Pārējos gadījumos trūcīgas ģimenes statusu piešķirs uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Līdz šim minēto statusu noteica attiecīgi uz sešiem un 12 mēnešiem.

Valdība arī paredzēja iespēju pašvaldības sociālajam dienestam pieņemt lēmumu par atbilstību trūcīgas ģimenes, jeb personas statusam uz laiku līdz vienam mēnesim, ja ienākumi atbilst noteiktajiem, bet nav ievēroti kādi citi nosacījumi. Tādā gadījumā ģimenei mēneša laikā ir jānodrošina visu nosacījumu izpilde trūcīgas personas statusa saņemšanai.

Turpmāk trūcīgas personas iztikas līdzekļu deklarācijā būs jāuzrāda arī tie ienākumi, par kuriem informācija nav pieejama valsts un pašvaldības datu reģistros un arī, ja to nav iespējams apliecināt ar izziņu. LM skaidro, ka patlaban izziņu, kas apliecina deklarācijā norādītos ienākumus personas mantiskā stāvokļa novērtēšanai, atsevišķos gadījumos nav iespēju iegūt, piemēram, ja persona veic saimniecisko darbību, iegādājoties patentu, vai gūst ienākumus dāvinājuma vai kādā citā ceļā.

Valdība arī noteica, ka deklarācijā ir jāuzrāda pēdējā gada laikā gūtie ienākumi no darījumiem ar nekustamo vai kustamo īpašumu. Atskaitē būs jānorāda vidēji mēnesī gūtie ienākumu. Tāpat deklarācijā būs jānorāda pēdējo trīs mēnešu laikā vai iepriekšējā gadā saņemtās subsīdijas lauksaimniecībai un lauku attīstībai.

LM skaidro, ka pašlaik noteikumos ir nepilnīgs regulējums attiecībā uz vairākiem ienākumu veidiem, piemēram, ienākumiem no nekustamā īpašuma, saimnieciskās darbības, subsīdijām lauksaimniecībai, kā arī attiecībā uz uzturlīdzekļu apmēru, ko palīdzības pieprasītājs maksā citai mājsaimniecībai.

Tādēļ valdība paredzēja arī normu: ja uzturlīdzekļu apmērs noteikts ar tiesas spriedumu, tad trūcīgas personas statusa prasītāja ienākumi tiek samazināti atbilstoši tiesas nolēmumam. Vēl arī precizētas normas attiecībā uz īpašumu, kas personas īpašumā trūcīgas ģimenes (personas) statusa saņemšanai. Piemēram, īpašumā varēs būt deklarētā dzīvesvieta, bērna nekustamais īpašums un naudas līdzekļu uzkrājumi un citi.

Noteikumu izmaiņas stāsies spēkā šā gada 1.jūnijā. Līdz šā gada 31.maijam izdota izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes statusam būs spēkā līdz norādītā termiņa beigām, ja nebūs pamata no jauna izvērtēt ģimenes (personas) materiālos resursus.

Jau ziņots, ka ģimene var atzīt par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 90 latu un ja persona ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks vai darba meklētājs un citi. Trūcīgas ģimenes statusu piešķir pašvaldības sociālais dienests. Šā gada janvārī un februārī trūcīgas ģimenes statusam atbilda 160 000 personu jeb 7,8% no iedzīvotāju kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!