Tautas saskaņas partijas (TSP) Saeimas deputāti Boriss Cilevičs un Vitālijs Orlovs otrdien, 25. maijā, ir iesnieguši sūdzību Satversmes tiesai par Izglītības likuma normu neatbilstību LR Satversmei un starptautiskajām saistībām, informēja TSP frakcijas birojā.
Sūdzības iesniedzēji uzskata, ka dažas Izglītības likuma normas, kuras izraisīja lielu spriedzi sabiedrībā, neatbilst LR Satversmei un starptautiskajām saistībām.

Rezultātā tika iesniegta konstitucionālā sūdzība par lietas ierosināšanu par Izglītības likuma pārejas noteikumu 9.punkta 3.apakšpunkta neatbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1., 91. un 114 pantam, Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 1.protokola 2.pantam un 14.pantam (saistībā ar 1.protokola 2.pantu), Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām 26. un 27.pantam, Starptautiskās konvencijas par visu veidu rasu diskriminācijas izskaušanu 5.pantam, Konvencijas par bērna tiesībām 2. un 30.pantam, kā arī Vīnes konvencijas par starptautisko līgumu tiesībām 18.pantam.

Pieteikuma iesniedzēji norāda, ka strīda izskatīšana Satversmes tiesā varētu palīdzēt atrisināt mazākumtautību izglītības problēmu mierīgā ceļā un veicināt saskaņu sabiedrībā. Pamatojoties uz Satversmes tiesas likuma, iesniedzēji lūdz atzīt Latvijas Republikas Izglītības likuma pārejas noteikumu 9.punkta 3.apakšpunktu par spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!