Foto: AFP/Scanpix

Turkmenistāna jau tuvākajā laikā plāno Latvijā atvērt savu vēstniecību, šodien pēc Ašhabada-Rīga avioreisa atklāšanas informēja gan Latvijas vēstnieks Turkmenistānā Igors Apokins, gan Turkmenistānas valdības pārstāvji.

Abu valstu sadarbība patlaban esot ļoti kvalitatīva, un, kā atzina Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis, kurš ir Latvijas-Turkmenistānas starpvaldību komisijas Transporta grupas vadītājs, Rīgā tagad plānota darba grupas sanāksme, kurā tiks apstiprināta galīgā versija arī abu valstu līgumam autopārvadājumu satiksmes jomā. Kopumā abas puses sekmēšot tranzīta kravu pārvadājumu attīstību gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan aviolīnijās, un šodienas reisa atklāšana esot tikai sākums, atzina abu pušu pārstāvji.

Tāpat Reimanis norādīja, ka Turkmenistānas pārstāvjiem esot liela interese par studijām Latvijas Jūras akadēmijā un studentu apmaiņu kopumā.

Turkmenistānas tūrisma nozares pārstāvis Meredklihs Amanklihevs skaidroja, ka, attīstot sadarbību, Latvijas iedzīvotājiem Turkmenistāna var piedāvāt atpūtu Kaspijas jūras krastā. Tūrisma nozare esot jaunā attīstības pakāpē un Turkmenbaši jeb bijušajā Krasnovodskas reģionā esot uzceltas "neskaitāmas jaunas viesnīcas", kas piedāvājot dažādas izklaides, tostarp izbraucienus ar kuģiem, katamarānus un zemūdens niršanu. Plānots esot izbūvēt arī golfa laukumus. Kā norādīja Turkmenistānas pārstāvis, šīs atpūtas vietas izmantojot arī Rietumeiropas interesenti, jo tiem šķietot pievilcīgs piedāvājums par 200 ASV dolāru komfortabli atpūsties Kaspijas jūras krastā.

Jautāts, vai Latvija var sagaidīt tūrisma plūsmas no Ašhabadas, Amanklihevs norādīja, ka pietiekami daudziem esot patīkamas atmiņas par Rīgu un Jūrmalu jau no senākiem laikiem, arī viņam pašam, un šis esot viens no iemesliem, kāpēc doties uz Rīgu.

Kā liecina Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā pieejamā informācija, patlaban Turkmenistānas vēstniecība, kuras atbildības sfērā ir Latvija, atrodas Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!