Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl joprojām turpina vērtēt Latvijas iespējamo pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijai, liecina valdībā iesniegtais Labklājības ministrijas (LM) informatīvais ziņojums.

Ziņojumā norādīts, ka Latvija konceptuāli atbalsta konvencijas mērķus un uzskata, ka vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršana ir būtisks jautājums, ņemot vērā vardarbības izplatību.

Plānots, ka valdība otrdien ziņojumu uzklausīs slēgtajā sēdes daļā, kā arī lems par LM izstrādāto nacionālo pozīciju, kurā pausts atbalsts Stambulas konvencijai jomās, kurās ES var pieņemt ES dalībvalstīm saistošus tiesību aktus.

Savukārt konvencijā ietvertās jomas, kuras nav regulējamas ES līmenī, Latvija turpina izvērtēt, norādīts ziņojumā.

Ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, iepazīstoties ar situāciju jautājumā par vardarbības izplatību ģimenē, aicināja vērtēt iespēju pievienoties Stambulas konvencijai.

Latvijā fizisku vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera savas dzīves laikā piedzīvojuši 32% sieviešu, bet no partnera psiholoģiskās vardarbības cietuši 60% sieviešu, liecina Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras 2014. gada pētījums.

Vēstīts, ka Latvija ir viena no pēdējām valstīm ES, kas nav pievienojusies Stambulas konvencijai.

Konvenciju pieņēma 2011. gadā, un patlaban tai ir pievienojušās gandrīz visas ES valstis, izņemot Latviju, Čehiju un Bulgāriju, liecina LM publicētā informācija.

Ziņots, ka ieinteresēta dokumenta neparakstīšanā ir asociācija "Ģimene", kas iepriekš kopā ar Nacionālo apvienību atbalstījusi tā dēvētos "tikumības grozījumus". Biedrība uzskata, ka Stambulas konvencija nav ratificējama, jo pieļaus poligāmiju, jo tajā iekļauts jēdziens "sociālais dzimums".

Konvencijas būtība ir nepieļaut vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm nekādā formā un veicināt radikālas pārmaiņas, lai risinātu šo nopietno cilvēktiesību pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!