Foto: DELFI
Aukstums, kas aptvēris Eiropas lielāko daļu, tuvākajās dienās pastiprināsies, un 2.-4.februārī diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā noslīdēs līdz -20..-22 grādiem jeb 15-17 grādu zem normas, prognozē sinoptiķi.

Patlaban diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir aptuveni -15 grādu jeb desmit grādu zemāka par ilggadējo vidējo rādītāju.

Pagājušās ziemas aukstākā diennakts bija 15.februāris, kad vidējā gaisa temperatūra Latvijā kopumā bija -18,2 grādi, Daugavpils apkaimē sasniedzot -22,2 grādus.

Savukārt aizpagājušajā ziemā aukstākā diennakts bija 2010.gada 27.janvāris, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā kopumā noslīdēja līdz -21,6 grādiem, Daugavpils novērojumu stacijā - līdz pat -26,4 grādiem.

2010.gada 27.janvāra rītā Daugavpils apkaimē fiksētie -33,5 grādi bija zemākā Latvijā novērotā gaisa temperatūra kopš 2003.gada 6.janvāra - toreiz Zosēnos tika reģistrēti -37,6 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Lai gan tuvākajās diennaktīs minimālā gaisa temperatūra, visticamāk, nebūs zemāka kā pagājušajā un aizpagājušajā ziemā, liels sals saglabāsies arī dienas laikā, tāpēc diennakts vidējā gaisa temperatūra varētu pārspēt pēdējo gadu rekordus.

Līdz šim zemākā gaisa temperatūra, kas šajā ziemā reģistrēta Latvijā, saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem ir 31.janvāra rītā Kārsavā fiksētie -26,3 grādi. Savukārt LVĢMC novērojumu stacijās zemākā reģistrētā gaisa temperatūra ir -24 grādi Daugavpils apkaimē.

Sākot ar trešdienu, 1.februāri, Latvijā valdīs arktiskās gaisa masas, un 2.-4.februārī minimālā gaisa temperatūra sasniegs -22..-30 grādu un dienas vidū temperatūra paaugstināsies tikai līdz -16..-22 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!