Ir nepieciešams nopietni izvērtēt Lisabonas stratēģijas nozīmi un sekmēt tās izpildi, uzskata Latvijas izvirzītā pārstāve Eiropas komisāra amatam Ingrīda Ūdre (ZZS).
Lisabonas stratēģija noteikta desmit gadiem, tās mērķis ir panākt, lai līdz 2010.gadam Eiropas Savienība (ES) kļūtu par dinamiskāko, konkurētspējīgāko un ilgtspējīgāko ekonomiku pasaulē. Lisabonas stratēģija ietver sevī trīs ilgstpējīgas attīstības balstus - ekonomiku, sociālos jautājumus un vidi. Noteiktais laiks līdz 2010.gadam atbilst jaunās komisijas pilnvaru termiņam.

Ūdre Eiroparlamentam (EP) sagatavotajās atbildēs uz vispārīgajiem jautājumiem norāda, ka pilnvaru termiņa vidusposma pārskats, kas taps nākamgad, jāizmanto stratēģijas pārskatīšanai.

Viņa pauž pārliecību, ka ES paplašināšanās nodrošina jaunas iespējas ekonomikas izaugsmei Eiropā.

Atbildēs EP Ūdre atzīst, ka tiešo nodokļu jomā Eiropas Komisija (EK) savās pašreizējās iniciatīvās nevar būt pārāk elastīga, jo to ierobežo vienprātīguma noteikums lēmumu pieņemšanā.

Kā uzsver nākamā Eiropas komisāre, tālāk jāattīsta darbs traucējošās nodokļu konkurences jomā.

Nodokļu jomā Ūdre sola arī rūpēties, lai dalībvalstu netiešo nodokļu politika nekaitētu iekšējā tirgus pareizai darbībai, to attiecinot gan uz pievienotās vērtības nodokli, gan uz citiem netiešajiem nodokļiem. Īpašu uzmanību viņa sola pievērst administratīvās sadarbības jautājumam, lai cīnītos pret krāpšanu šajā jomā.

Kā norāda Ūdre, EK ir iesākusi nozīmīgus pasākumus, kas attiecas uz muitas savienības darbību. Viņa sola strādāt pie to pilnīgas īstenošanas.

Ūdre pievērsīs uzmanību arī ES jauno ārējās robežas drošībai.

ES konstitucionālā līguma sakarā Ūdre uzskata, ka EK ir būtiska nozīme, sniedzot skaidru un objektīvu informāciju par konstitūciju.

"Esmu pārliecināta, ka EK savā darbībā un priekšlikumos jāņem vērā jaunajā konstitūcijā izklāstītie principi," norāda Ūdre. "Komisija jau tagad var uzsākt darbu, kas nepieciešams, lai sagatavotu konstitūcijā paredzētos ieviešanas pasākumus."

Oficiāls jauno komisāru kandidātu iztaujāšanas grafiks tiks apstiprināts 14.septembrī Strasbūrā.

Katra topošā komisāra noklausīšanās EP ilgs trīs stundas - sākumā plānota komisāra kandidāta uzruna, bet pēc tam 160 minūtes tiks veltītas EP pārstāvju jautājumiem.

Zināms, ka Ūdres iztaujāšanā iesaistīsies Ekonomikas un monetārās komitejas deputāti, viņiem piebiedrosies arī Iekšējā tirgus komitejas pārstāvji.

Balsojums par jauno EK notiks nedēļā no 25. līdz 28.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!