Pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Ingrīda Ūdre ir pārliecināta, ka Tautas partijas biedrs, Budžeta un finansu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Māris Vītols, lemjot par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem", atklāji nostājies interešu konflikta situācijā.
"Vislielāko izbrīnu rada Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja vietnieka, deputāta Māra Vītola ieņemtā pozīcija, kurš atļaujas balsot par valsts līdzekļu piešķiršanu organizācijai, kuras valdē pats darbojas, tādējādi atklāti nostājoties interešu konflikta situācijā," šodien Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai nosūtītajā vēstulē norāda Ūdre.

Saeimas vakar pieņemtās likuma izmaiņas paredz, ka puse ieņēmumu no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem, kas tiek ieskaitīti speciālajā budžetā, nonāks Vītola vadītajā Sporta spēļu atbalsta fondā. Paredzēts, ka ienākumi no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem 94 procentu apmērā tiks ieskaitīti valsts pamatbudžetā, bet 6 procentu apmērā - speciālajā budžetā.

Speciālā budžeta ieņēmumus no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem sadalīs, 50 procentus ieskaitot Kultūrkapitāla fondam tā atbalstīto projektu finansēšanai un 50 procentus ieskaitot Sporta spēļu atbalsta fondam tā atbalstīto programmu finansēšanai.

Ūdre vērš prezidentes uzmanību uz faktu, ka Kultūrkapitāla fonda likuma 5.pantā ir noteikts, ka Kultūrkapitāla fonda līdzekļus veido ienākumi no tabakas akcīzes nodokļa 3 procentu apmērā un alkohola akcīzes nodokļa 3 procentu apmērā, kā arī citi ienākumi.

"Taču nevienā likumā nekas nav teikts par to, ka sporta sabiedriskās organizācijas “Sporta spēļu atbalsta fonds” līdzekļi būtu jāveido no ienākumiem no tabakas akcīzes nodokļa 3 procentu apmērā," uzsver deputāte.

Pēc Ūdres domām, “Sporta spēļu atbalsta fonds” ir parasta sporta sabiedriska organizācija, kas citu sabiedrisko organizāciju vidū pagaidām nav izcēlusies ne ar īpašiem valstiskas nozīmes projektiem, ne rūpīgi izstrādātām programmām.

Saskaņā ar "Lursoft" datu bāzes informāciju šī organizācija ir reģistrēta 2002.gada 1.martā. Tās valdes priekšsēdētājs ar paraksta tiesībām ir Saeimas deputāts Vītols, valdes locekļi ir piecu sporta federāciju pilnvarotie pārstāvji Guntis Indriksons, Kirovs Lipmans, Ojārs Kehris, Atis Sausnītis un Anrijs Brencāns.

"Eiropas valstu lielākajā daļā līdzekļi, kas iegūti no tabakas un alkohola akcīzes nodokļa, kā arī no azartspēļu nodevām un nodokļiem, tiek novirzīti bērnu, invalīdu un vecu ļaužu sociālo problēmu risināšanai," norāda deputāte.

Pēc Ūdres apgalvojuma, Latvijā līdz šim ne reizi nav guvuši atbalstu opozīcijas priekšlikumi novirzīt līdzekļus, kas gūti no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem un no alkohola akcīzes nodokļa, tādām sabiedriskām organizācijām, kuras risina iepriekš minēto sabiedrības grupu problēmas. Kā galvenais pamatojums tiekot piesaukts arguments, ka valsts un valsts speciālo budžetu līdzekļi nedrīkst tikt novirzīti sabiedrisko organizāciju darbības nodrošināšanai.

Saskaņā ar deputātes veiktajiem aprēķiniem “Sporta spēļu atbalsta fonds” gadā no valsts speciālā budžeta saņems aptuveni 700 tūkstošus latu, tātad jau šogad pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā šī organizācija saņems aptuveni 350 tūkstošus latu.

"Nav izskaidrojama šāda lietu kārtība, ja pēc Latvijas sabiedrību šokējošā pedofilijas skandāla, izdarot grozījumus valsts budžetā, kā arī sastādot nākamo gadu valsts budžetus, tika izdalīti ļoti niecīgi līdzekļi no vardarbības cietušo bērnu rehabilitācijai. Joprojām nav līdzekļu jauniešu narkomānu rehabilitācijas centra izveidei, tāpat neefektīvi tiek risināts invalīdu integrācijas jautājums un citas līdzīgas problēmas," uzsver deputāte.

Pēc Ūdres domām, šokējošs ir fakts, ka lielākā deputātu daļa nobalso par līdzekļu piešķiršanu organizācijai, par kuras statūtiem, mērķiem, darbību viņiem nav nekādu ziņu. "Mūsu valsts praksē nav bijis un nedrīkst pieļaut gadījumu, kad valsts nekontrolējot atdod savus līdzekļus kādai nezināmai organizācijai," uzsver Ūdre.

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, Ūdre lūgs Valsts prezidenti saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 71.pantu prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu. Savukārt nākamnedēļ tikšot iesniegti jauni grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem", kuri paredzēs atcelt likuma normu par valsts līdzekļu piešķiršanu Sporta spēļu atbalsta fondam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!