Foto: DELFI
Ja cilvēki ievēros ierobežojumus, ar tiem varētu būt pietiekami, lai infekciju mazinātu, pirmdien intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja profesors un infektologs Uga Dumpis.

"Slimnieku skaits pakāpeniski kāpj, nekāpj nekontrolēti, iespaids no ierobežojumiem ir bijis, tomēr mēs nevaram ļaut līknei kāpt. Mums jāmēģina tā līkne saliekt, lai mazinātos saslimušo skaits," sacīja Dumpis.

Mērķis ir trīs reizes mazināt esošos saslimstības rādītājus, sacīja infektologs, paužot pārliecību, ka tas ir izdarāms.

Taujāts, kas cilvēkiem būtu jāzina par vīrusu, Dumpis bija tiešs – tas ir lipīgāks un bīstamāks par sezonālo gripu tiem, kas vecāki par 30 gadiem. Vīruss izplatās telpās, tāpēc maksimāli būtu jāierobežo nevajadzīgas tikšanās ar cilvēkiem.

"Plānot dzīvi tā, lai nav nevajadzīgu sapulču, pārvietošanās ar sabiedrisko transportu pīķa stundās," viņš uzsvēra.

Taujāts, kas viņu šobrīd visvairāk sadusmo, Dumpis atzina, tie medicīnā strādājošie, kas noliedz Covid-19, proti, "ja ārsti noliedz šo infekciju!"

Jau ziņots, ka valdība lēmusi valstī no pirmdienas izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 6. decembrim. Covid-19 pandēmija turpina izplatīties, tāpēc valstī tiek ieviesti stingrāki veselības drošības pasākumi, vienlaicīgi garantējot iedzīvotāju piekļuvi pakalpojumiem pamatvajadzību nodrošināšanai.

Izprotot ārkārtējās situācijas pasākumu ietekmi uz ekonomiku un sabiedrību kopumā, vienlaikus tiek strādāts pie atbalsta mehānismu izstrādes darba devējiem, darba ņēmējiem un tām iedzīvotāju grupām, kuras visvairāk skars vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!