No februāra sākuma Pārgaujas novada pašvaldības piederošajā SIA "Ungurmuiža" saimniekot sākusi jaunā muižas vadītāja Ieva Malceniece, kura līdz šim aktīvi darbojusies vēstures, tūrisma un kultūras jomā.

Kā atzīst Ieva, pieredze muižu vadīšanā viņai esot, lai arī Annas muiža, kur saimniekojusi trīs gadus, esot bijusi cita tipa. Pieredze arī gūta, trīspadsmit gadus strādājot Cēsu pilsētas pašvaldībā, no kuriem desmit gadus pildījusi uzticētos pienākumus domē kultūras, tūrisma, vēlāk ārējo sakaru jomā un trīs gadus Vidzemes Vēstures un Tūrisma centrā. 

Ieva darbu Ungurmuižā sākusi, jo patīk izaicinājumi. "Man patīk veidot no jauna un redzēt tam rezultātu," stāsta jaunā Ungurmuižas vadītāja. "Labprāt strādāju ar cilvēkiem, kultūru un vēsturi. Tas ir tas, kas ir manī un ko es esmu studējusi." Strādājot tūrisma nozarē, ir nācies saskarties ar informāciju par Ungurmuižu, bet ne padziļināti. Tāpēc tagad esot ļoti interesanti studēt vēsturiskos dokumentus par muižu, izzināt kā viss veidojies, kā Kampenhauzenu dzimta dzīvojusi reģionā.

Kā galveno uzdevumu savā darbībā Ungurmuižā, Ieva uzsver iespēju sabalansēt kultūrvēstures saglabāšanu un muižas izmantošanu mūsdienās, neaizejot vienā vai otrā galējībā. "Nevar Ungurmuižu aizvērt apmeklētājiem un meklēt iespējas to restaurēt, kā arī nedrīkst nonivelēt to, visu laiku izdodot ballītēm un tūristiem. Ir jāatrod vidusceļš, kā saglabāt un nopelnīt, lai būtu par ko atjaunot," savā redzējumā dalās I. Malceniece.

Arī šogad Ungurmuižā paredzēti nu jau tradicionālie pasākumi, kā "Šubertiāde", "Mazie opermūzikas svētki". Aktīvi notiek darbs ar tūroperatoriem, plānveidīgi virzot tūristus un ieinteresējot viņus par Ungurmuižu.

Kā atzīst Ieva, mūsdienās liela nozīme ir virtuālajai videi. Jāpastiprina darbs ar sociālajiem tīkliem un mājaslapu. Lai arī Ieva darbu uzsākusi tikai pirms mēneša, padarīts ir daudz. Sakārtota Ungurmuižas dokumentācija, ar sešpadsmit tūrisma operatoriem noslēgti sadarbības līgumi, izveidots profils facebook un twitter, kā arī turpinās darbs pie mājas lapas pilnveides.

Jau tagad pieteikušies seši kāzu svinētāji, ar kuriem ir bijušas tikšanās. Notikušas sarunas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Cēsu muzeju par sadarbību. Sagatavots projekts iesniegšanai LAD par viesu mājas virtuves sakārtošanu.

Šogad plānojas, ka pasākumiem ēdienus pievedīs citas firmas, bet jau nākotnē tā varētu būt virtuve uz vietas Ungurmuižā. "Ja būtu labs ēdinātāju piedāvājums, tad domāju, ka arī noiets būtu labs. Cilvēki gatavi braukt ēst uz Braslas krogu, Valmieru, Siguldu, kāpēc lai viņi nebrauktu pie mums?" par iespēju nākotnē piedāvāt ēdināšanas pakalpojumus, stāsta Ieva.

Kā mērķi Ieva ir uzstādījusi Ungurmuižas sezonas darbības pagarināšanu vismaz līdz septiņiem mēnešiem. "Žēl, ka ziemā muiža netiek nodarbināta. Protams, tā ir papildus apkure ar lielām investīcijām," par plāniem stāsta pārvaldniece. "Gribās uztaisīt jaunu piedāvājumu, lai ir ko darīt ārā. Kā arī būtu labi, ja ārpusē atrastos teritorijas karte, jo cilvēki atbraucot, nesaprot, kur un kas atrodas. Jāstrādā pie drukāto materiālu izveides."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!