Foto: F64
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nesaskatīja pārkāpumu un pārtrauca deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret "Saskaņas centra" frakcijas līderi Jāni Urbanoviču saistībā ar viņa izteikumiem par krievu valodu, portālu "Delfi" informēja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC).

Pats Urbanovičs trešdien komisijas sēdē nepiedalījās, jo nebija Latvijā. Taču viņš bija komisijai iesniedzis rakstisku paskaidrojumus, kurā norādījis, ka viņa teiktais ir neprecīzi interpretēts, pastāstīja Orlovs.

Orlovs stāstīja, ka komisija nolēma balsot, vai Urbanoviča rīcībā saskatāms pārkāpums, un divi deputāti – Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) un Janīna Kursīte-Pakule (V) nobalsoja par, Orlovs bija pret, bet Jānis Klaužs (ZZS) un Imants Bekešs (PLL) atturējās. Līdz ar to ar balsojumu Urbanoviča pārkāpums netika konstatēts.

Orlovs arī norādīja, ka jautājumi par valodu ir ļoti jūtīgi un tie tiek izmantoti, lai šķeltu sabiedrību. Viņš uzsvēra, ka "Saskaņas centra" programmā ir ierakstīts, ka SC ir par vienu valsts valodu – latviešu valodu. Orlovs arī norādīja, ka, piemēram, balsojot par budžetu, vairākums deputātu neatbalstīja papildus līdzekļu piešķiršanu Valsts valodas centram, un retoriski vaicāja, kāpēc šajā gadījumā pret viņiem nevērsās ar iesniegumu par Saeimas deputāta zvēresta pārkāpšanu.

Komisijas uzmanību Urbanoviča izteikumiem pievērsa Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK deputāti. Deputāts Raivis Dzintars iepriekš norādīja, ka Urbanovičs paudis neslēptu atbalstu iniciatīvai vākt parakstus Satversmes grozījumiem, kuru mērķis ir panākt krievu valodai valsts valodas statusu. Viņaprāt, tādējādi viņš pārkāpis Saeimas deputāta solījumu stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Dzintars uzskata, ka Urbanovičam ir jāizsaka rakstveida brīdinājums, kas nolasāms no Saeimas tribīnes.

Interviju par šo iniciatīvu Urbanovičs sniedzis interneta portālam "imhoclub.lv", uz ko vēlāk atsaukusies arī "Latvijas Avīze".

Parakstu vākšanai nodibināta biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir nacionālboļševiks Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko. Biedrība paziņojusi, ka 10 tūkstoši parakstu jau ir savākti, lai šo iniciatīvu virzītu, taču Centrālajai vēlēšanu komisijai tie tikšot iesniegti tikai rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!