Foto: LETA
Apvienība "Saskaņas Centrs" (SC) par Valsts prezidenta amata kandidātu lems pavasarī, bet šobrīd šim jautājumam dots "falšstarts", portālam "Delfi" sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Viņš norādīja, ka vēl pirms kandidāta nosaukšanas SC vēlas runāt ar bijušo Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju Aivaru Endziņu, kuru SC virzīja prezidenta amatam pirms četriem gadiem un kurš publiski paudis, ka tagad nevēlas kandidēt uz šo posteni.

Urbanovičs portālam "Delfi" uzsvēra, ka, neskatoties uz Endziņa izteikumiem, SC frakcijas vadītājs ar viņu runās, jo "viņš ir dzīvs, mēs esam tepat, un savulaik mēs viņu jau izvirzījām".

Politiķis sacīja, ka ar Endziņu viņš runās ne tikai tad, ja pašreizējais prezidents Valdis Zatlers nolems nepretendēt uz otro pilnvaru termiņu un sāksies politiskais tirgus, bet arī gadījumā, ja Zatlers kandidēs.

SC frakcijas vadītājs uzsvēra, ka prezidenta amata kandidātu izraudzīšana būs aktuāla aprīlī - maijā, un tajā laikā SC arī vērtēs visas kandidatūras, vai arī nāks klajā ar savu.

Jau ziņots, ka Endziņš, kura kandidatūru 2007.gadā Valsts prezidenta amatam izvirzīja apvienība "Saskaņas centrs" (SC), šogad paredzētajās prezidenta vēlēšanās kandidēt negrasās, un neviens politiskais spēks par šādu iespēju viņu arī neesot uzrunājis.

Savukārt Urbanovičs intervijā žurnāla "Klubs" janvāra numurā sacīja, ka apvienībai joprojām ir savs Valsts prezidenta amata kandidāts, tāpēc iespējamajos "tirgos" par prezidenta vēlēšanām apvienība nepiedalīšoties. Urbanovičs žurnālam precizēja: "Es nezinu, kā mums tagad veidojas attiecības ar Endziņa kungu, bet ne mēs viņam esam uzteikuši, ne viņš mums. Pirms mēs izvirzītu kādu citu, man noteikti notiktu saruna ar viņu."

Zatlera prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā, un tas nozīmē, ka prezidenta vēlēšanām paredzētā Saeimas sēde tiks sasaukta ne vēlāk par 8.jūniju. Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā noteikts, ka Saeimas sēdi prezidenta ievēlēšanai ir jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!