Foto: LETA

Partijas "Saskaņa" lēmums, ka politiskā spēka Ministru prezidenta amata kandidāts 12.Saeimas vēlēšanās būs Rīgas mērs Nils Ušakovs, vērtējams kā sabiedrisko attiecību solis ar mērķi motivēt vēlētājus. Viņa izvirzīšana vērtējama kā racionāla izvēle, tomēr gandrīz droši ir prognozējams, ka Ušakovs nekļūs par valdības vadītāju, sacīja politoloģe Iveta Kažoka.

"Saskaņa" mēģina mācīties no skumīgās pieredzes Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kad partijas vēlētājiem pret viņiem nebija lielas pretenzijas, taču nebija arī motivācijas iet nobalsot. Ušakovs ir "Saskaņas" spilgtākais līderis, kurš spēj motivēt vēlētājus, norāda Kažoka. Tas ir partijas reizē spēks un vājums, jo tā nav mēģinājusi radīt jaunus līderus, kuriem būtu iespēja kļūt tikpat atpazīstamiem kā Rīgas mēram un apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam.

Tajā pašā laikā politoloģe nedomā, ka Ušakova izvirzīšana būs būtisks faktors jaunu balsotāju iegūšanai. "Saskaņai" Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātu kontekstā kā ļoti labi panākumi būtu vērtējama 30 līdz 35 mandātu iegūšana Saeimā, taču partijai nav daudz iespēju cerēt uz kādu svārstīgo elektorātu - līdz šim SC aptaujās netika bieži atzīmēta kā kādas citas partijas vēlētāju otrā izvēle. Par labu gan var nākt Ušakova popularitāte starp citu partiju vēlētājiem.

Politiskais spēks, visticamāk, apzinās, ka Ušakova izredzes kļūt par premjerministru ir ļoti mazas, lai neteiktu - nekādas. Maz ticams, ka kas tāds notiks tuvākajos desmit gados, ņemot vērā, ka politiskajiem oponentiem varētu būt vairāki iebildumi pret Rīgas mēru. Viņš atšķirībā no tā laika premjerministra Valda Dombrovska (V) neatkāpās no amata pēc Zolitūdes traģēdijas, kā arī ir izskanējušas ziņas, ka Ušakovs ir veicis televīzijas ziņu raidījumu satura kontrolēšanu. Diezin vai šādā situācijā atradīsies partijas, kas būs ar mieru atbalstīt viņa kandidatūru premjera amatam.

Tāpat citi politiskie spēki varētu baidīties sniegt atbalstu Ušakovam viņa divdomīgās nostājas dēļ valodas referenduma laikā. Līdz ar to gandrīz droši prognozējams, ka viņš nekļūs par Ministru prezidentu, norāda politoloģe.

Kā ziņots, partijas "Saskaņa" dome šodien nolēma, ka šī politiskā spēka Ministru prezidenta amata kandidāts 12.Saeimas vēlēšanās būs Ušakovs.

Starp iespējamiem "Saskaņas" premjera amata kandidātiem bija arī Saeimas deputāti Jānis Urbanovičs un Andrejs Elksniņš, bet divas trešdaļas reģionālo organizāciju esot atbalstījušas Ušakovu.

Urbanovičs šodien domes sēdē sacīja, ka Ušakova izvirzīšana "nav priekšvēlēšanu gājiens, tas ir pa īstam", turklāt "Saskaņai" ir izredzes ne tikai izvirzīt savu kandidātu premjera amatam, bet arī vadīt valdību. Viņš arī uzsvēra, ka nevar atrisināt visas rīdzinieku problēmas, ja pastāv Latvijas tautas intereses ignorējošā valdība.

Šī būs pirmā reize, kad partija Saeimas vēlēšanās startēs kā "Saskaņa", nevis partiju apvienība "Saskaņas centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!