Foto: LETA

Rīgas domes opozīcijas partiju deputāti domā, ka 30. janvārī notikušās kratīšanas pie galvaspilsētas mēra varētu būt saistīta ar pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sākto kriminālprocesu par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

Aptaujātās opozīcijas partiju frakcijas vienbalsīgi norādīja, ka pieprasīs Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atkāpšanos. Tāpat deputāti pauda viedokli, ka šodienas izmeklēšanas, visticamāk, esot saistītas ar "Rīgas satiksmes" krimināllietu.

Deputāts Andris Bačkurs (LA) sacīja, ka Ušakovam vajadzēja atkāpties jau brīdī, kad notika kratīšana pie toreizējā vicemēra Andra Amerika (GKR). Bačkura ieskatā, arī šodien notikušās darbības ir cieši saistītas ar "Rīgas satiksmi".

"Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps uzskata, ka KNAB "viesošanās" domē liecina, ka "tur ir, ko atrast". Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka, lai gan ir gatavs domes atlaišanai, tas neko neatrisinātu, jo Ušakovs, visticamāk, tiktu pārvēlēts atkal. "Mainītos varbūt dažas šaha figūriņas, bet spēlētāji paliktu. "Jāspiež" ir uz Ušakova atkāpšanos," pauda Zeps.

Arī "Vienotības" domnieks Vilnis Ķirsis (V) medijiem pauda, ka "pat, ja Ušakovu šodien neaizvedīs prom rokudzelžos, notiekošais ir pietiekams pamats atkāpties". Ķirsis sprieda, ka notiekošais varētu būt saistīts ar "Rīgas satiksmes" iepirkumu krimināllietu – tiesībsargājošās iestādes, iespējams, savākušas pietiekami daudz pierādījumu procesuālo darbību veikšanai.

"Atkāpjas Andris Ameriks, Leons Bemhens, Vadims Baraņņiks. Ir laiks atkāpties arī Ušakovam," pārliecināts Ķirsis.

Savukārt deputātes Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) vērtējumā domē notiekošais liecina, ka situācija ar dažādiem koruptīviem darījumiem pašvaldībā ir "audz nopietnāka nekā sākotnēji likās". Broka pauda, ka, viņasprāt, arī pirms šīs dienas notikumiem valstsvīra cienīga rīcība būtu bijusi atkāpšanās no amata. Deputāte neminēja, kas varētu būt iemesls šodienas kratīšanai, vien norādīja, ka KNAB regulāra viesošanās pašvaldībā un ar to saistītajos uzņēmumos pats par sevi esot negatīvs signāls.

Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītājs Jānis Ozols jokoja, ka KNAB darbinieku biežo vizīšu dēļ Rīgas domē viņiem vajadzētu ierīkot savu kabinetu. Ozols sacīja, ka viņam nav pierādījumos balstīta pamata teikt, ka šodienas KNAB aktivitātes saistītas ar "Rīgas satiksmi", taču, viņaprāt, tas būtu likumsakarīgi.

Savukārt partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija trešdienas vakarā medijiem izplatījusi paziņojumu, ka pauž atbalstu Nilam Ušakovam.

""Saskaņas" frakcijai nav ne mazāko šaubu par to, ka Nils Ušakovs nav iesaistīts nekādās prettiesiskās darbībās, – norāda SDP "Saskaņa" Rīgas domes frakcijas vadītāja Anna Vladova.

Aptaujātie "Rīgas satiksmes" kriminālprocesā iesaistīto personu advokāti norādīja, ka viņiem nav informācijas par iespējamu saistību starp KNAB veiktajām procesuālajām darbībām un "Rīgas satiksmes" iepirkumu kriminālprocesu.

Tikmēr "Rīgas satiksmē" noskaidrots, ka nekāda kratīšana tās telpās 30. janvārī nav notikusi.

Kā ziņots, KNAB darbinieki trešdien veica kratīšanas Ušakova dzīvesvietā un darba kabinetā Rīgas domē.

KNAB sākotnēji apliecināja, ka kriminālprocesa ietvaros trešdien biroja darbinieki "veic neatliekamās procesuālās darbības", taču "atsevišķas procesuālās darbības birojs komentēt nevar". Vēlāk KNAB paziņoja, ka kratīšanas veiktas saistībā ar kādu iepriekš sāktu kriminālprocesu. Biroja interneta mājaslapā ievietotajā paziņojumā norādīts, ka "birojs veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā tiesas sankcionētas kratīšanas vairākās adresēs". "Šobrīd nevienai personai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis," norāda KNAB.

Izmeklēšanas iestādē skaidro, ka kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Savukārt pats Ušakovs žurnālistiem pēc kratīšanām noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus likumpārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies. "Liekot roku uz sirds, varu teikt, ka mana sirdsapziņa ir tīra," paziņoja Ušakovs un uzsvēra, ka nekāds statuss šajā lietā viņam neesot piemērots. Par lietas būtību politiķis gan atteicās runāt, uzsverot, ka plašākus komentārus sniegt nevar, jo ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Viens no skaļākajām pēdējā laikā izskanējušajiem KNAB sāktajiem kriminālprocesiem, kas saistīts ar Rīgas domi, ir pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" krimināllieta. Iepriekš KNAB apstiprināja, ka šajā lietā ir iesaistītas arī Rīgas domes amatpersonas.

Minēto kriminālprocesu KNAB sāka pērnā gada izskaņā par trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par autobusu, trolejbusu un zemās grīdas tramvaju iegādi. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

No KNAB skaidrotā izriet, ka pērn sāktais "Rīgas satiksmes" kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar "Rīgas satiksmi" saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" atbildīgām amatpersonām saistībā ar minētajiem trim iepirkumiem.

Minētajā krimināllietā starp aizturētajiem ir arī bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, kurš patlaban atrodas apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!