Foto: DELFI
11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās partijas "Saskaņas centrs" līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka bez SC stabila koalīcija nav iespējama, un apsveic Zatlera reformu partijas un "Vienotības" ieturēto pauzi sarunās ar citiem potenciālajiem koalīcijas partneriem, jo šajā alikā abas partijas var uzlabos savas attiecības.

Pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Ušakovs paudis, ka valdība ir jāveido pēc iespējas ātrāk, jo īpaši daudz laika nav – valdībai pēc apstiprināšanas līdz gada beigām jāveido budžets.

"Vienotības" un ZRP lēmumu pagaidām turpināt tikai divpusējās sarunas par koalīcijas veidošanu un ieturēt pauzi sarunās ar citiem parteriem SC apsveic un mudina šo laiku izmantot, lai abām partijām izveidotu labas attiecības.

Tomēr Ušakovs pārliecināts, ka bez SC rīcībspējīga stabila koalīcija, kas varētu nostrādāt trīs gadus, nav iespējama. Viņš skaidroja, ka bez SC koalīcijai ar 55 balsīm, kurā būs "zināmas pretrunas" un stipra opozīcija, būs grūti strādāt.

Tikmēr ZRP līderis, eksprezidents Valdis Zatlers intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" skaidri nav paudis, kas būtu vēlamāks trešais koalīcijas partneris – SC vai Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK". Viņš skaidroja, ka tāds ir centriskas partijas liktenis – skatīties uz abām pusēm un izvērtēt, kāda pozīcija ir pieņemamāka.

Jau ziņots, ka Lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" piektdien vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos - ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri - SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - prezidents Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!