Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) no amata nevarēja neatstādināt, jo viņa nodarītais kaitējums varēja izveidot nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu, piektdien, 5. aprīlī, norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P).

Pūce pamatoja, ka rīkojumu par Ušakova atstādināšanu izdevis, jo juridiskajā pārbaudē konstatēti konkrēti mēra, nevis visas Rīgas domes izdarīti likumpārkāpumi.

Savu lēmumu Pūce nodēvēja par preventīvu pasākumu, kas ļauj novērst turpmākus pārkāpumus, kā arī parādīs citām personām, ka likumu pārkāpšana pašvaldībās nav pieļaujama. Ministrs piebilda, ka uzraudzīs arī citas pašvaldības un sniegs tām ieteikumus likumu ievērošanā.

"Ministrija arī turpmāk nodrošinās, lai pašvaldībās ievērotu likumu, neatkarīgi no partejiskās piederības," teica Pūce.

Līdz ar Ušakova atstādināšanu vairs nav aktuāla Rīgas domes atlaišanas likumprojekta virzīšana, atklāja Pūce.

Ministrs vēlreiz uzsvēra, ka viņa izdotais rīkojums nav politisks strīds. "Šis lēmums ir par labu pārvaldību publiskajā sektorā. Ušakovs ir publiska un valsts amatpersona, kas ar savu rīcību reprezentē visu valsti. Ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumu mēs, pirmkārt, aizstāvam rīdzinieku intereses pret ilgstošu, nesaimniecisku un pretlikumīgu rīcību," paskaidroja Pūce.

VARAM pārbaudē atklājusi, ka Ušakova rīcība ir atstājusi desmitiem miljonu eiro ietekmi uz pašvaldības mantu. Piemēram, vairāk nekā 28 miljoni eiro, kas piešķirti "Rīgas satiksmes" pamatkapitāla palielināšanai, ir vienkārši iztērēti.

Skaidrs, ka šim uzņēmumam varēja veikties labāk. Slikta pārvaldība ir viens no iemesliem, kāpēc "Rīgas satiksmei" ir tik problemātiski finanšu rādītāji," piebilda ministrs.

Pārbaudē atklātos secinājumus VARAM nosūtīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Ģenerālprokuratūrai.

Pūce arīdzan sagaida tiesvedību ar Ušakovu par rīkojuma atcelšanu. Ministrs gan neprognozēja, cik ilga tiesāšanās ir gaidāma, bet norādīja, ka kādreiz tā beigsies.

Ziņots, ka lēmumu par rīkojuma izdošanu Pūce pieņēma pēc Rīgas domē veiktās juridiskās pārbaudes, kurā atklāja virkni iespējamu Ušakova likumpārkāpumu.

Rīkojumā Pūce pamato, ka Ušakova atstādināšana ir nepieciešama, lai ar viņa sodīšanu nodrošinātu sabiedrības interešu un tiesību ievērošanu un radītu sabiedrībā apziņu, ka valsts aizsargā indivīdu intereses un tiesības, veicina politiskās un tiesiskās kultūras izaugsmi, personu atbildības un tiesiskās kārtības noturību, kā arī tiek reaģēts uz pieļautiem tik būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

"Vienlaikus atstādināšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu Rīgas domes turpmāku tiesisku darbību lēmumu pieņemšanā un nepieļautu turpmāku normatīvo aktu pārkāpumus un kompetento institūciju prasību nepildīšanu, tādējādi vairojot tiesisko nihilismu," rakstīts rīkojumā.

Pūce rīkojumā uzskaitīja vairākus Ušakova iespējamos likumpārkāpumus, kurus viņš izdarījis gan kā Rīgas mērs, gan kā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kapitāla daļu turētāja pārstāvis.

Piemēram, pārskatā par Rīgas 2017. gada budžeta izpildi "Rīgas satiksmes" finanšu datos ir nepareizi iegrāmatoti 18,4 miljoni eiro. Tādējādi līdzekļi neesot izlietoti saskaņā ar pašvaldības konsolidētajā kopbudžetā paredzēto mērķi.

Rīkojumā arīdzan norādīts, ka Ušakovs nav pildījis pienākumu ministrijai sniegt "Rīgas satiksmē" veiktā audita ziņojuma kopiju. Savukārt uzņēmuma kapitāla daļu turētāja pārstāvja statusā Ušakovs nav rīkojies "kā krietns un rūpīgs saimnieks". Atsevišķi lēmumi saistībā ar autobusu iepirkumu "Rīgas satiksmes" vajadzībām esot pieņemti sasteigti, bez atzinumu sagaidīšanas, pausts rīkojumā.

Pūce rīkojumā atsaucas arī uz Valsts kontroles veiktās revīzijas ziņojumu par Rīgas pilsētas transporta infrastruktūru, kurā "Rīgas satiksmei" pārmesta necaurskatāma grāmatvedības uzskaite par ieņēmumiem no maksas autostāvvietu pakalpojumiem, kas liedz izsekot vairāk nekā deviņu miljonu eiro izlietojumam uzņēmumā.

Ministrs norāda arī uz Rīgas domes sēžu vadīšanu, kur uz nenoteiktu laiku Ušakovs izsludina pārtraukumus. Ministrija pārmet Ušakovam arī pieprasītā paskaidrojuma sūtīšanu pa pastu, nevis elektroniskā veidā.

Ušakovs jau norādījis, ka Pūces izdoto rīkojumu pārsūdzēs tiesā. "Atlaist mani pilnvērtīgi var vēlētāji vai tiesa," teica Ušakovs.

Vēstīts, ka piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Pūces rīkojums par Ušakova atstādināšanu no Rīgas mēra amata.

Ušakovam ir 30 dienas vērsties tiesā ar iesniegumu par VARAM rīkojuma atcelšanu. Ja mērs šīs tiesības neizmantos, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Ja ar tiesas spriedumu VARAM rīkojumu atcels, Ušakovs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņems domes priekšsēdētāja mēnešalgu.

Likums arīdzan liedz atlaistu domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt par tā paša sasaukuma priekšsēdētāju. Taču ministra izdotais rīkojums neliedz Ušakovam strādāt par Rīgas domes ierindas deputātu.

Ušakovs maijā kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ja viņu ievēlēs, rīkojuma atcelšana neliks Ušakovam atgriezties Rīgas mēra amatā.

Rīgas domes vadību pēc Ušakova oficiālas atstādināšanas pārņems abi viņa vietnieki – Oļegs Burovs (GKR) un Vadims Baraņņiks (S). Burovs iepriekš atklāja, ka līdz jauna mēra ievēlēšanai viņš pildīs šī amata nestos pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!