Pēc divu sūdzību saņemšanas Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojs (IVNVB) uzdevis apturēt Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes lēmumu atļaut Olaines bīstamo atkritumu dedzinātavas darbību, informēja IVNVB direktora vietnieks Arnolds Lukšēvics.
Viņš pastāstīja, ka birojs saņēmis divas sūdzības par vides pārvaldes lēmumu - no sabiedriskās organizācijas "Zaļā zeme" un Saeimas deputāta Andra Tolmačova. Birojs uzdevis pārvaldei apturēt lēmumu līdz sūdzību izvērtēšanai.

Lielrīgas reģionālajā vides pārvaldē pastāstīja, ka IVNVB vēstule jau saņemta, taču lēmums par atļaujas apturēšanu vēl nav pieņemts.

Jau vēstīts, ka pretēji daudzu iedzīvotāju protestiem Lielrīgas reģionālā vides pārvalde jūlija beigās izsniedza atļauju Olaines bīstamo atkritumu dedzinātavas darbībai. Lai iekārta sāktu darbu, vēl nepieciešams no Dānijas saņemt ierīci ūdens attīrīšanas iekārtām. Augusta beigās vai septembra sākumā plānots sākt dedzināšanas iekārtas testēšanu.

Protestējot pret bīstamo atkritumu dedzinātavas atrašanos Olainē, savākts tūkstošiem pilsētnieku parakstu. Tie iesniegti gan valdībai, gan Valsts prezidentei, gan Olaines domei. Iekārtas būvniecību olainieši lūguši apturēt arī Satversmes tiesai, kas valdības lēmumu būvēt iekārtu šopavasar atzina par likumīgu, tomēr protesti nerimās arī pēc tiesas lēmuma.

Olainē, Celtnieku ielā 1, izvietotās sadedzināšanas iekārtas darbības pirmajā gadā plānots sadedzināt tos lauksaimniecības ķimikāliju atkritumus, galvenokārt pesticīdus, kurus līdz šim uzglabā Gardenes un Kņavas pagaidu glabātavās. Pēc savākto pesticīdu sadedzināšanas iekārtā pārstrādās organiskos sadedzināmos bīstamos atkritumus, piemēram, šķīdinātājus, naftas produktus saturošus atkritumus, krāsu un laku un to ražošanas organiskos atkritumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!