Foto: LETA
Rīgas Latviešu biedrības (RLB) dome nolēmusi uz sešiem mēnešiem apturēt bijušā RLB priekšsēdētāja Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā (V) biedra tiesības, informēja biedrībā.

āpat biedrības dome, pamatojoties uz statūtu punktiem, kas paredz RLB biedra izslēgšanu no biedrības, ja biedrs ar savu rīcību kaitē biedrības godam vai kavē statūtos paredzēto mērķu īstenošanu, nolēmusi izslēgt no savām rindām bijušo priekšsēdētāja vietnieci Ievu Nikoletu Dāboliņu. Šis biedrības domes lēmums stājies spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

RLB dome izvērtēs iespēju vērsties tiesā ar prasību pret Dāboliņu par neslavas celšanu biedrībai un RLB darbinieku un biedru goda un cieņas aizskaršanu ārzemju latviešu presē un interneta vietnēs, kā arī prasību atsaukt nepatiesās ziņas un atlīdzināt nodarīto morālo kaitējumu.

Lēmumu par biedra izslēgšanu un Čaklā biedra tiesību apturēšanu RLB dome pieņēmusi pēc tam, kad laikrakstā "Latvija Amerikā" nopublicēta Dāboliņas pārsūtīta Čaklā savulaik rakstīta vēstule Latvijas augstākajām amatpersonām par stāvokli RLB.

Vēstuli Čaklais rakstījis vēl tad, kad bijis RLB priekšsēdētājs. "Jau gadu esmu RLB priekšsēdis un esmu sapratis, ka neko vairs nevaru glābt. Raugoties uz iznīcību, kas valda mūsu Māmuļā, esmu palicis bez matiem un bārdas. Bērni mani nav redzējuši jau mēnešiem ilgi, un vietu manā laulības gultā aizņēmis kāds cits, kurš nav RLB priekšsēdis. Mana dzīve ir izpostīta, bet postam galu vēl neredzu," vēsta Čaklais.

Bijušais RLB priekšsēdētājs klāstīja, ka ēkai tek jumts, birst apmetums uz galvas, smird kanalizācija, ēkas logu rāmji ir izpuvuši, mēbeļu ir maz un tās pašas esot salauztas, parkets čīkst un esot arī pazudušas gleznas.

"Biedri ir gaužām veci un pamazām izmirst. Nāk pilnsapulce, un es nezinu, kā viņus dabūt augšā pa trepēm, jo lifts ir salūzis. Pēc katras domes sēdes Kluba zāle pilna ar izbirušajām smiltīm. Darbinieku ir daudz, bet tie ir tik slinki un neizdarīgi, ka nespēj pat nodarbināt simtlatniekus, ko dāsni aizdevis Ušakova kungs [Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC)]. Esmu spiests atkauties no nemitīgām prasībām par algas paaugstinājumu, bet atlaist viņus nevar, jo trūkst naudas algu kompensācijām. Paši viņi nekur neies, jo nav nekam derīgi," vēstulē sūkstījies Čaklais.

Vēstules beigās Čaklais aicina nopirkt krūzītes ar RLB simboliku par 3 latiem un 50 santīmiem, norādot, ka viens lats no katras krūzītes aiziet biedrības kasē.

Dāboliņas nosūtītā vēstule laikrakstā "Latvija Amerikā" publicēta šā gada 19.novembrī.

Čaklais kategoriski noliedza, ka viņš būtu šīs vēstules autors. "Par to, ka nekad neesmu rakstījis šādu vēstuli, es biju informējis RLB Statūtu un ētikas komisijas pārstāvi Guntaru Felsbergu," teica Čaklais. Viņš skaidroja, ka vēstule ir Dāboliņas literārs darbs, ko viņa pati ir izplatījusi.

Čaklais pauda sašutumu par to, ka vakar RLB domes sēdes darba kārtībā jautājums par Dāboliņas izslēgšanu un viņa darbības apturēšanu sākotnēji nebija iekļauts, bet tas skatīts ārpus darba kārtības, tādēļ viņam nav bijusi iespēja paust savu viedokli.

Arī Rīgas Latviešu biedrības Statūtu un ētikas komisijas priekšsēdētāja Mirdza Stirna aģentūrai LETA apstiprināja, ka viņiem izdevies noskaidrot, ka Čaklais šādu vēstuli nav rakstījis, bet to ir rakstījusi un izplatījusi Dāboliņa, tādēļ arī pieņemts lēmums viņu no RLB izslēgt.

Jau ziņots, ka Čaklais šā gada jūlijā pieņēma lēmumu atkāpties no RLB priekšsēdētāja amata, jo nespējot uzņemties atbildību par notiekošo. Reizē ar Čaklo atkāpās arī pieci valdes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!