Valdība otrdien, 1. jūnijā, apstiprināja vairākus Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumu atvieglojumus. Portāls "Delfi" apkopoja, kas tagad ir spēkā.

Atvērtas kultūrvietas

Individuāliem apmeklējumiem atvērtas bibliotēku, muzeju un tiem radniecīgu mākslas un vēstures eksponēšanas vietu – muzejisko priekšmetu krātuvju un ekspozīciju, mākslas galeriju, kultūras centru, piemiņas vietu, arhīvu un citu kultūrvietu – telpas.

Šo kultūrvietu darba pakāpeniskai atsākšanai no 3. jūnija Kultūras ministrija (KM) izstrādājusi un publiskojusi epidemioloģiski drošas darbības vadlīnijas; kultūrvietas durvis individuāliem apmeklējumiem vērs kolīdz būs sagatavojusies vadlīniju izpildei.

Pulcēšanās

Turpmāk viena mājsaimniecība drīkstēs ciemoties pie otras mājsaimniecības iekštelpās līdz 10 personām, bet ārā divas mājsaimniecības drīkstēs privāti pulcēties līdz 20 personām, otrdien, 1. jūnijā, lēma valdība.

Papildu Veselības ministrijas (VM) valdībai iesniegtais noteikumu projekts paredz no šobrīd spēkā esošajiem bēru un kristību ceremoniju norises nosacījumiem svītrot vārdus "neatliekamos gadījumos", tas nozīmē, ka cilvēkiem būs iespējams vairāk plānot šo būtisko ceremoniju norisi.

Lielie tirdzniecības centri

Valdība otrdien lēma atcelt darbības ierobežojumus lielajiem tirdzniecības centriem un ielu tirdzniecības organizēšanai - gadatirgu organizēšanai, vienlaikus saglabājot visus drošas tirdzniecības koncepta nosacījumus, informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Savukārt no šo grozījumu MK noteikumos spēkā stāšanās, iepriekšējie ierobežojumi tiek atcelti un klātienes tirdzniecību lielajos tirdzniecības centros var atsākt visi veikali, ievērojot noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Atvieglojumi stājas spēkā dienu pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kurā tie tika publicēti 1. jūnijā.

Kapusvētki

Mirušo piemiņas dienu (kapusvētku) dievkalpojumus var organizēt ārtelpās, īstenojot šādus epidemioloģiskās drošības un piesardzības pasākumus: dievkalpojuma norises vietā, kapsētā un piegulošajā teritorijā lieto mutes un deguna aizsegus; ievēro ne mazāk kā divu metru distanci; ap ģimenes vai dzimtas kapavietām var pulcēties līdz 10 personām no divām mājsaimniecībām, ievērojot distanci no pārējām personām.

Attiecīgā reliģiskā organizācija sadarbībā ar kapsētas apsaimniekotāju nodrošina epidemioloģiskās drošības un piesardzības prasību ievērošanu, kā arī organizē un kontrolē cilvēku plūsmu dievkalpojuma norises vietā. Dievkalpojuma norises vietā izvieto informāciju par epidemioloģiskās drošības un piesardzības prasībām, t. sk. distances ievērošanu un mutes un deguna aizsegu lietošanu.

Iestājpārbaudījumi klātienē

Iestājpārbaudījumu norisi klātienē (ne vairāk kā 10 personām) uzņemšanai formālās izglītības programmās pamata un vidējās izglītības pakāpē, kā arī augstākās izglītības pakāpē studiju programmās, kurās iestājpārbaudījums ietver praktisko daļu un to nav iespējams īstenot attālināti.

Iestājpārbaudījuma norises telpā un ārpus tās klātesošie lieto mutes un deguna aizsegus un ievēro divu metru distanci.

Iestājpārbaudījuma organizētājs nodrošina iespēju kārtot iestājpārbaudījumu noteiktajā papildtermiņā personām, kuras nevar piedalīties iestājpārbaudījuma norisē, jo Covid-19 infekcijas dēļ atrodas karantīnā vai izolācijā un to var dokumentāri pierādīt.

Lai piedalītos iestājpārbaudījuma norisē klātienē, personām pēdējo 72 stundu laikā pirms iestājpārbaudījuma ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. Covid-19 testu var neveikt personas, kas dokumentāri var pierādīt, ka pēdējo triju mēnešu laikā bijušas inficētas ar SARS CoV-2 un vairs nerada inficēšanās risku apkārtējiem. Covid-19 testu neveic personas, kas dokumentāri var pierādīt, ka ir pilnībā vakcinējušās pret Covid-19 infekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!