Krievijas prezidenta vēlēšanu laikā pie vēlēšanu iecirkņiem svētdien Rīgā sabiedrisko organizāciju pārstāvji vāca parakstus aicinājuma piešķirt Latvijas pašvaldību vēlēšanu tiesības nepilsoņiem atbalstam.
Aicinājumu iecerēts nosūtīt ANO, Eiropas Padomei, Eiropas Komisijai, EDSO un Baltijas jūras valstu padomei (BJVP).

Tajā izteikts lūgums "ietekmēt Latvijas valdību" un rekomendēt tai atļaut piedalīties pašvaldību vēlēšanās tiem nepilsoņiem, kas Lavijā nodzīvojuši ne mazāk par pieciem gadiem.

Tāpat aicināts nodrošināt iespēju publiski lietot mazākumtautību valodas vietās, kur ir lielāks mazākumtautību apdzīvotības blīvums, kā arī nodrošināt iespēju mācīties dzimtajā valodā, kā arī kvalitatīvi apgūt latviešu valodu.

Dokumentā norādīts, ka ar jauno izglītības un valsts valodas likumu pieņemšanu radīta likumdošanas bāze, lai kvalitatīvi jaunā veidā diskriminētu mazākumtautības.

Aicinājumā uzskaitītas arī dažādas likumdošanas normas, kas, autoruprāt, diskriminē nepilsoņus, gan naturalizējoties, gan izvēloties profesijas.

Norādīts arī, ka Latvijas politiskajā, ekonomiskajā un demogrāfiskajā krīzē vainojama "mākslīga sabiedrības sadalīšana pēc nacionālās piederības".

Vērojumi norāda, ka vēlēšanu dalībnieki aktīvi parakstījās minētā aicinājuma atbalstam. Tāpat parakstīties iespējams Latvijas krievu kopienā, Latvijas cilvēktiesību komitejā un citur.

Norādīts, ka dokumentu jau parakstījuši 19 sabiedrisko organizāciju pārstāvji, 16 Saeimas un seši Rīgas domes deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!