Foto: Pixabay
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju ieviest pieejamāku maksātnespēju maznodrošinātām un trūcīgām personām.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Raimonds Lejnieks-Puķe. Viņš skaidroja, ka pašlaik, ja privātpersona ir nonākusi kredītu atmaksas grūtībās, tai ir iespēja sākt privātpersonas maksātnespējas procesu. Viņaprāt, šī ir laba iespēja, ko daudzi izmanto, tomēr, lai sāktu privātpersonas maksātnespējas procesu, ir nepieciešams iemaksāt depozītu divu minimālo mēnešalgu apmērā – 860 eiro, kā arī ir jāsamaksā valsts nodeva par pieteikumu tiesai.

"Personas, kas dažādu iemeslu dēļ ir nokļuvušas kredītu atmaksas grūtībās, nereti nespēj sākt privātpersonas maksātnespējas procesu tieši tāpēc, ka šis process izmaksā turpat 1000 eiro. It īpaši tās personas, kas ir ar zemiem ienākumiem, trūcīgās un maznodrošinātās personas un citas sociāli mazaizsargātākās sabiedrības grupas," pauda idejas autors.

Lejnieks-Puķe uzskata, ka, lai šo situāciju labotu, personas, kuras ir ieguvušas maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu, ir atbrīvojamas no depozīta un valsts nodevas par privātpersonas maksātnespējas pieteikumu tiesā.

Iniciatīvas pieteikumā skaidrots: lai risinātu šo problēmu pastāv divi varianti – vai nu grozīt Maksātnespējas likumu, nosakot, ka personas, kas ir ieguvušas maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu tiek atbrīvotas no depozīta un valsts nodevas par pieteikumu tiesā, vai katra pašvaldība individuāli piedāvā personām, kas attiecīgajā pašvaldībā ir ieguvušas maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu, atbalstu no pašvaldības puses depozīta un valsts nodevas apmaksā.

Idejas autora ieskatā šādu pārmaiņu rezultātā personas, kas ir nonākušas kredītu atmaksas grūtībās un kuras ir maznodrošinātas, varēs daudz vieglāk sākt privātpersonu maksātnespējas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!