Foto: LETA

Palielinot algu tikai valsts un pašvaldību slimnīcās strādājošajiem mediķiem, liela daļa no pārējām ārstniecības personām zaudēs motivāciju strādāt slikti atalgotajā valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu sektorā un turpinās pamest valsti vai praktizēt tikai par samaksu, uzskata Veselības aprūpes un darba devēju asociācijas (VADDA) vadītājs Māris Rēvalds.

Kā informēja VADDA pārstāvis Jānis Basevičs, Veselības ministrijas (VM) "jaunizdomātais" modelis paredz, ka algas pieaugums nākamgad tiek plānots tikai atsevišķām mediķu kategorijām valsts un pašvaldības uzņēmumos.

Savukārt daudzi tūkstoši mediķu, tostarp primārās vēlības aprūpes pakalpojumu sniedzēji - ģimenes ārsti, kā arī citi privātajā sektorā, ārstu praksēs un individuālajos uzņēmumos strādājošie medicīnas darbinieki, - kuri sniedz valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus, nekādu algas pieaugumu nepiedzīvos, uzsvēra Basevičs.

"Veselības ministrijas izdomātā shēma piešķirto 10 miljonu sadalē paredz pakalpojuma sniedzēju segregāciju pēc darbavietas statusa, aiz borta atstājot visus pašnodarbinātos vai daudzskaitlīgās un populārās privātās iestādēs strādājošos. Aizmirsti arī ieslodzījuma vietās un armijā strādājošie mediķi," stāstīja VADDA pārstāvis.

Kā stāstīja Rēvalds, algu pieaugums neskars teju visus ģimenes ārstus, viņu medicīnas māsas un ārstu palīgus, tādus savās praksēs vai privātajās medicīnas iestādēs strādājošos speciālistus kā endokrinologi, kardiologi, ķirurgi, neirologi, kā arī daudzu citu specializāciju ārstus.

Tāpat algu pieaugums nav paredzēts lielākajai daļai ginekologu un lielākajai daļai vecmāšu, absolūti lielākajai daļai laboratorijas ārstu un laborantu, kā arī radiologu asistentu, tostarp tiem, kuri krūts vēža skrīninga programmas gaitā ar mobilo mammogrāfu veic izmeklējumus visattālākajos valsts nostūros, stāstīja Rēvalds.

Šo mediķu darbs, tāpat kā publisko iestāžu medicīnas personāla darbs, tiek apmaksāts saskaņā ar identiskiem un vienādi zemiem pakalpojumu tarifiem. "Šodien viņi uzzināja, ka ir otrās šķiras mediķi, jo atļāvušies strādāt savās praksēs vai privātās medicīnas iestādēs. Latvijas parlamentārieši un valdība ir sākuši iet pa Veselības ministrijas ierādīto dažādu mediķu kategoriju segregācijas un konfrontācijas ceļu, īstenojot "skaldi un valdi" principu," rezumēja Rēvalds.

Viņš uzskata, ka pārējo mediķu motivācijas zudums un aizbraukšana no valsts tikai veicinās valsts apmaksāto pakalpojumu pieejamības samazināšanos iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos, kuri paredz piešķirto 10 miljonu eiro sadalīšanu ārstniecības personu atalgojuma celšanai, kas nozīmē, ka valsts un pašvaldību slimnīcās nodarbināto mediķu algas nākamgad pieaugs par 7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!