Foto: LETA
Vai ir izvērtēti riski pirms lemt par iespēju 16 gadus vecam jaunietim medībās izmantot šaujamieroci, kaut arī ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju un ieroča īpašnieka vadībā. Šāds jautājums ieskanas, portālam "Delfi" aptaujājot ekspertus. Par šo priekšlikumu, kas raisījis asas diskusijas virknē valstu, šo ceturtdien Saeima lems otrajā lasījumā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas uz otro lasījumu Saeimā piedāvātā priekšlikuma redakcija izmaiņām Ieroču aprites likumā ir šāda: "Fiziskajai personai, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju ieroča īpašnieka vadībā ir tiesības medībās izmantot medībām paredzētu šaujamieroci. Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu ir atbildīgs ieroča īpašnieks".

Pret to kritisks ir tiesībsargs un Veselības ministrija. Mednieku un pusaudžu psihes zinātāju vidū ir dažādi viedokļi. Tos šajā rakstā apkopoja "Delfi". Ieskanas arī jautājums par ieroču pieejamības saistību ar pašnāvību risku.

Iestājoties par izmaiņām likumā, Saeimas atbildīgajā komisijā mednieku organizāciju pārstāvji norādīja, ka medības ir ģimeņu tradīcijas, un, jo cilvēks kļūst vecāks, jo viņam ir grūtāk iemācīties šīs prasmes, vēsta ziņu aģentūra LETA. Pusaudzim dalībai medībās tāpat būšot nepieciešams nokārtot mednieka apliecību un eksāmenu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pagājušās nedēļas nogalē vēstīja, ka Zemkopības ministrija piedāvājusi Ieroču aprites likumā paredzēt izņēmumu, ka medībās ar vecāku atļauju un ieroča īpašnieka uzraudzībā šaut ar bisi var arī 14 gadīgi pusaudži, kas nokārtojuši mednieku eksāmenus. Tas esot nepieciešams, jo mednieku skaits sarūkot, plokot arī jauniešu interese par medībām. Tāpēc bērni esot jāvilina mežā un iespēja pašiem šaut to veicināšot, iestādes nostāju pārstāstīja raidījumā. Turklāt mednieki tāpat atļaujot pusaudžiem iemēģināt ieročus, lai arī tas ir aizliegts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!