Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Joprojām klusums – tā divos vārdos Iveta raksturo atgriezenisko saiti no Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pēc tam, kad viņa iesniedza zāļu blakusparādību ziņojumu. Par šādu soli viņa izšķīrās pirms pieciem mēnešiem, dažas dienas pēc mātes nāves. Viņa nomira neilgi pēc "Janssen" vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas, un tas raisīja ģimenē daudz jautājumu. Kā iestādē uzzināja portāls "Delfi", izrādās, vērtēšana notikusi pirms vairākiem mēnešiem, cēloņsakarību neatklājot, taču tagad ziņojums vēlreiz nonācis uz galda, proti, to atkārtoti izvērtē.

Iemesls ir šāds: pa šo laiku Eiropā augušas zināšanas par iespējamu retu blakusparādību, par to Eiropas Zāļu aģentūra arī oktobra sākumā informēja sabiedrību. Tiesa, Ivetas stāsts atklāj divus būtiskus tematus. Viens ir jau iezīmētais, kā darbojas šī blakusparādību ziņojumu iesniegšanas sistēma. ZVA norāda, ka viens ziņojums ir tikai "puzles" gabaliņš, un kad Eiropas Savienības (ES) līmeņa datubāzē "Eudravigilance" uzkrājas vairāki ziņojumi par vienu un to pašu reakciju jeb blakusparādību no visas ES, tiek identificēts statistisks zāļu drošuma signāls, kas tiek zinātniski izvērtēts.

Taču konkrētais stāsts atklāj arī kādu būtisku problēmu, kas, visticamāk, neveicina uzticēšanos vakcinēšanās procesam. Proti, trūkst skaidrības, kur vispār vērsties, ja pēc vakcīnas rodas problēmas un ja piederīgie vēlas uzzināt, kas atklāts. Proti, vai pietiek tikai ar vēršanos ZVA ar blakusparādību ziņojumu vai arī nepieciešams vērsties Veselības inspekcijā (VI). Šādu informāciju nevar atrast iestāžu relīzēs, un teju mēneša garumā, skaidrojot šo it kā vienkāršo jautājumu, "Delfi" pie konkrētas atbildes nenonāca – visticamāk, pareizākā rīcība būtu vērsties abās iestādēs. Kā Ivetai un arī portālam "Delfi" atklāja ZVA, tā iepriekš neziņoja iesniedzējam par atklāto, jo nebija pienākuma. Šajā rudenī ZVA vēstīja, ka sāk "būvēt" sistēmu, kā par secinājumiem informēt iesniedzējus, un tagad pamazām visus apziņo.

Kas notika maijā


"Manuprāt, ir jābūt atgriezeniskai saitei, ja iesniegts ziņojums, ja to pat numurē. Prātā nevar ienākt, ka pēc tam nesniegs nekādas ziņas, ka tas ir vienkārši statistikai.


Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!