Ministru kabinets otrdien atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz piemērot naudas sodu ārstiem par mantiska labuma prettiesisku pieņemšanu.
Noteikts, ka par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu apzināti prettiesisku saņemšanu par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu, ko izdarījusi ārstniecības persona, kas nav valsts amatpersona, var piemērot naudas sodu no 50 līdz 100 latiem.

Par atkārtotu šāda pārkāpuma izdarīšanu tiek piemērots naudas sods no 100 līdz 150 latiem.

Pašlaik Administratīvo pārkāpumu kodekss neparedz atbildību ārstniecības personām par nelikumīgas maksas saņemšanu par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu, lai gan atbildība par līdzīgiem pārkāpumiem ir paredzēta izglītības jomā.

Šodien atbalstītie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā precizē administratīvo atbildību par līdzīgiem pārkāpumiem izglītības jomā, nosakot, ka administratīvā atbildība iestāsies par nelikumīgas maksas saņemšanu, izslēdzot atbildību par nelikumīgas maksas pieprasīšanu.

Veselības ministrija prognozē, ka jaunā kārtība ļaus samazināt veselības aprūpē nelegālā apritē esošo naudas daudzumu. Samazinoties nelegāliem maksājumiem, tiks radīti vienlīdzīgāki apstākļi konkurencei starp uzņēmējsabiedrībām.

Ministrija arī cer, ka jaunā kārtība mazinās mazturīgo vai vidēji turīgo iedzīvotāju izdevumus par veselības aprūpes pakalpojumiem. Jau ziņots, ka 2002.gadā veiktas aptaujas dati liecina, ka neoficiāli mediķiem maksājuši 54% pacientu.

Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā vēl jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!