Ministru Kabineta komiteja pirmdien atbalstīja zvērināto notāru pakalpojumu atlīdzības takses un jau otrdien par to apstiprināšanu lems valdība, lai notāri varētu turpināt normālu darbu, kas pašlaik nav iespējams, jo līdzšinējie noteikumi par taksēm nav spēkā jau kopš piektdienas.
Kamēr valdība apstiprinās jaunus noteikumus par taksēm, neatliekamos gadījumos atbilstošu taksi noteiks Latvijas Zvērinātu notāru padome. Notārs palīdzēs klientam sagatavot iesniegumu padomei un tā lems par atbilstošu taksi, portālu “Delfi” informēja rīkotājdirektore Vija Piziča. Tāpat notāri turpinās pieņemt klientu dokumentus sagatavošanai, lai darījumu noslēgtu brīdī, kad stāsies spēkā jaunās takses.

Ministru kabineta komitejas apstiprinātās takses neatšķiras no līdz šim piemērotajām, valdības lēmums bija nepieciešams saskaņā ar likuma prasībām, iepriekš takses apstiprināja Tieslietu ministrija, portālu “Delfi” informēja tieslietu ministres preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Paredzēts, ka Tieslietu ministrijai kopā ar Finanšu ministriju līdz nākamā gada 1.aprīlim izstrādās jaunu takses projektu, kur vairāk būs ņemti vērā notariāta likumā noteikti kritēriji – gan darījuma vērtību, gan notāra atbildību, sociālo līdzsvaru un notariālā akta sagatavošanai nepieciešamo laiku.

Notāri pārmetuši valdībai, ka tā ir paralizējusi notāru darbu, jo iepriekšējie noteikumi par taksēm zaudējuši spēku jau piektdien, 1.aprīlī, bet līdz tam laikam valdība nav akceptējusi jaunus noteikumus.

“Likums zvērinātiem notāriem aizliedz vienoties ar klientu par amata atlīdzības apmēru, tādēļ notāru darbs faktiski tiek paralizēts,” norādīja Piziča. Valdības noteikumu sagatavošana bija Tieslietu ministrijas kompetencē, un, lai paspētu aizstāt vecās takses, noteikumu projekts Ministru kabinetam bija jāizskata vēlākais 29.martā. Taču tā kā tas netika izdarīts, pašlaik nav neviena spēkā esoša normatīva akta, kas reglamentētu atlīdzību par zvērināta notāra amata darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!