Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iesniedzis izskatīšanai valdībā partiju finansēšanas likuma grozījumus, lai precīzi noteiktu pārsniegtā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra atmaksāšanas kārtību. Premjers Aigars Kalvītis, kuram iesniegts projekts, uzskata, ka lietderīgāk būtu noteikt fiksēto sodu partijām par priekšvēlēšanu izdevumu pārsniegšanu, piemēram, 50 000 līdz 100 000 latu apmērā.
Pašlaik likumā ir noteikta tikai pretlikumīgi saņemto finanšu līdzekļu atmaksāšanas kārtība, atgādina KNAB. Paredzot priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus un partiju atbildību par to neievērošanu, likumdevējs analoģiski citām likumā paredzētajām situācijām nav precīzi noteicis pārsniegtā apmēra atmaksāšanas kārtību.

Tāpēc šobrīd par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra neievērošanu partijas var sodīt tikai ar administratīvo sodu, kura maksimālā summa ir 5 000 latu, bet, līdzīgi kā citās likumā paredzētajās situācijās, kad partija ir pārkāpusi likuma normas, nevar nodrošināt attiecīgo finanšu līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžetā.

Kalvītis piektdien Latvijas radio diskusijā pauda, ka ir grūti noteikt un pierādīt, par cik partijas pārsniegušas noteikto izdevumu limitu, tāpēc lietderīgāk būtu noteikt fiksēto sodu par šo pārkāpumu – 50 000 vai pat 100 000 latu apmērā.

Lai nodrošinātu nepieciešamo tiesisko regulējumu Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma mērķa sasniegšanai, KNAB sagatavotais grozījumu projekts paredz atmaksāt valsts budžetā finanšu līdzekļus pārsniegto priekšvēlēšanu izdevumu apmērā.

Saskaņā ar likumu par priekšvēlēšanu izdevumiem, uz kuriem attiecas likumā noteiktie ierobežojumi - 0,20 lati uz katru vēlētāju iepriekšējās Saeimas vēlēšanās, uzskatāmi visi tie izdevumi, kas partijai radušies no 270.dienas pirms vēlēšanām līdz vēlēšanu dienai un kas radīsies pēc vēlēšanām, maksājot par reklāmu, aģitāciju un ar priekšvēlēšanu saistītajām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!