Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludināti grozījumi likumā "Par tiesu varu", kas paredz dot pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt tiesnešu kandidātu atlases kārtību, informēja Tieslietu ministrijas (TM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.
Kā teikts TM izstrādāto likuma grozījumu anotācijā, tiesneša amata kandidātu atlase ir pirmais posms tiesneša kandidatūras atbilstības izvērtēšanas procesā, kuram seko tiesneša amata kandidāta stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošana.

Pretstatā pēdējiem diviem posmiem – stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošana, pirmo posmu pašreiz neregulē ne ārējs, ne iekšējs normatīvais akts.

Likums "Par tiesu varu" šobrīd paredz, ka tieslietu ministrs nosaka tiesneša amata kandidāta stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību, taču likumdevējs nav pilnvarojis ne tieslietu ministru, ne Ministru kabinetu noteikt tiesneša amata kandidāta atlases kārtību.

Šobrīd Tiesu administrācija nodrošina tiesnešu amata pretendentu atlasi, izmantojot TM instrukcijā "Administratīvās tiesas tiesneša amata kandidāta atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtība" noteikto atlases metodiku, kas zaudējusi spēku, pamatojoties uz tieslietu ministra rīkojumu.

Pašreizējais tiesnešu skaits administratīvajās tiesās nav pietiekams, lai izpildītu visas tiesneša amata vakances un spētu nodrošināt lietu savlaicīgu un ātru izskatīšanu, tādējādi novēršot lietu uzkrājumu veidošanos tiesās. Pēc likumā "Par tiesu varu" noteiktā pārejas perioda beigām ir radušās papildus grūtības ar piemērotu administratīvo tiesu tiesnešu amata kandidātu atlasi.

Ar grozījumiem paredzēts papildināt likumu "Par tiesu varu", nosakot deleģējumu Ministru kabinetam noteikt tiesneša amata kandidāta atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību.

Likumprojekts paredz, ka pēc tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas pozitīva atzinuma apgabaltiesas tiesnesi vakances vai pagaidu prombūtnes laikā tieslietu ministrs varēs uzdot aizstāt rajona (pilsētas) tiesas tiesnesim uz laiku ne ilgāku par diviem gadiem.

Savukārt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesnesi amata vakances vai tiesneša pagaidu prombūtnes laikā Augstākās tiesas priekšsēdētājs pēc saskaņošanas ar tieslietu ministru var uzdot aizstāt Administratīvās apgabaltiesas tiesnesim uz laiku ne ilgāku par diviem gadiem.

Vienlaikus likuma "Par tiesu varu" Pārejas noteikumus paredzēts papildināt, nosakot līdz 2009. gada 1. februārim samazinātas prasības attiecībā uz nepieciešamo darba stāžu Administratīvās rajona tiesas, Administratīvās apgabaltiesas un Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesneša amata kandidātiem, kā arī paredzēt, ka šīm personām pēc atestācijas nokārtošanas piešķirama zemākā Augstākās tiesas tiesneša vai apgabaltiesas tiesneša pienākumu pildīšanai nepieciešamā klase, ja šīm personām nav nepieciešamās klases.

Likumā paredzēts veikts arī citus grozījumus, lai precizētu kārtību, kādā tiesnesis var saņemt bērna piedzimšanas pabalstu gadījumā, ja arī otrs bērna vecāks ir valsts iestādes darbinieks.

Likuma grozījumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Vides ministrijai, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam un Valsts kancelejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!