Foto: Publicitātes foto

Lai mazinātu risku, ka var tik ierosināta tiesvedība no trešo personu puses, lai tā apturētu ārzemnieku izmitināšanas centra "Mucenieki" būvniecību, valdība otrdien nolēma centram noteikt nacionālo interešu objekta statusu.

Uz valdības sēdi bija ieradušies bija Mucenieku pārstāvji, tostarp Biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki"" valdes priekšsēdētājs Normunds Vagalis, kas turpināja skarbi kritizēt Iekšlietu ministrijas (IeM) ieceri būvēt centru Muceniekos.

Vagalis skaidroja, ka Mucenieku iedzīvotāji ir šokēti par valdības rīcību, norādot, ka šādu lēmumu dēļ Latvijas iedzīvotāji netic valdībai. Arī Muceniekos ir liela neticība valdībai. "Ja jums tiešām rūpētu sabiedrība, tad grausta vietā uzbūvētu bērnudārzu," uzsvēra Vagalis.

Nacionālo interešu objekta statusa noteikšanai "Muceniekiem" piekritusi Ropažu novada pašvaldība. Savukārt biedrība "Attīstības centrs "Mucenieki"" iepriekš iebilda pret nacionālo interešu objekta statusa noteikšanu centram, jo novada "iedzīvotāji ir konstatējuši, ka būvniecība, kādu to iecerējusi Iekšlietu ministrija, būtu nelikumīga".

"Pirmkārt, šai slēgta tipa iestādei nav nekāda sakara ar tiem patvēruma meklētājiem, ko Latvija solidāri uzņems no Eiropas dienvidu valstīm," vēstulē valdībai uzsvēra Vagalis. "Otrkārt, par skandalozu vērtējams tāds MK rīkojums, kurš piešķir būvei īpašu statusu, lai to nevarētu apstrīdēt par nelikumīgu būvniecību."

Ar šo rīkojumu zustu arī pēdējā iespēja sabiedrībai un nevalstiskām organizācijām jebkādā veidā izteikt viedokli par slēgta tipa iestādi Pierīgā, pauda Vagalis.

Kā skaidrots valdības noteikumu projekta anotācijā, iespējamā tiesvedība būvniecību varētu apturēt uz vairākiem gadiem. Tādā gadījumā varētu "tikt apdraudēta Latvijas apstākļiem piemērotas sistēmas izveide patvēruma meklētāju uzņemšanai, kā arī bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijai".

Izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos IeM arī vērsusi uzmanību uz to, ka Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra Daugavpilī kapacitāte nav pietiekama.

Vēstīts, ka pērnā gada novembrī Ministru kabinets atbalstīja aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra "Mucenieki" izveidošanu Muceniekos.

Savukārt 26. janvārī valdība piešķīra 3,1 miljonu eiro IeM, lai varētu segt izdevumus saistībā ar Mucenieku patvēruma meklētāju izmitināšanas centra paplašināšanu.

Nodrošinājuma valsts aģentūra sarunu procedūras rezultātā noteica, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra divu korpusu un katlumājas pārbūvi par 1 840 000 eiro veiks uzņēmums "Skonto būve", savukārt nekustamā īpašuma "Bundulīši", kurā atradīsies patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs un vietējiem iedzīvotājiem paredzēts multifunkcionālais centrs, pārbūvi par 1 575 027 veiks uzņēmums "Arčers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!