Foto: DELFI

Pedagogu algu zemākās likmes no šā gada 1.septembra pieaugs vidēji par 25 latiem, bet augstāk novērtētajiem pedagogiem par likmi maksās līdz pat 70 latiem vairāk, piektdien ārkārtas sēdē nolēma valdība.

Latvijā ir ap 2000 pedagogu, kuri atbilst augstākajām - ceturtajai vai piektajai - profesionālās darbības kvalitātes novērtējuma kategorijai, bet zemākās likmes šobrīd saņem ap 4000 pedagogu, iepriekš informēja izglītības un zinātnes ministra pārstāvis Reinis Tukišs.

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajam lēmumprojektam no 1.septembra par 12% paredzēts palielināt algas piektās jeb augstākās kvalifikācijas klases skolotājiem, kuri saņems par 32 līdz 72 latiem vairāk nekā pašlaik. Savukārt atbilstoši ceturtajai kvalifikācijas klasei novērtētajiem pedagogiem algas būs par 8% jeb 22 līdz 30 latiem lielākas.

Diferencējot pēc izglītības iestādes lieluma, algu pielikums plānots arī izglītības iestāžu vadītājiem. Skolās ar bērnu skaitu līdz 100 direktoriem algu palielinās no 447 līdz 492 latiem, skolās ar bērnu skaitu no 100 līdz 1200 direktoriem alga būs 656 lati 596 latu vietā, bet skolās ar audzēkņu skaitu virs 2600 alga būs 966 lati līdzšinējo 624 latu vietā.

Šādu izglītības iestāžu gan esot ļoti maz, lielākoties tikai profesionālās izglītības kompetenču centri, norādījis IZM.

Pedagogu algu palielināšanai no šā gada 1.septembra līdz gada beigām būs vajadzīgi papildu 4,6 miljoni latu, taču šos līdzekļus ministrija atradusi no saviem iekšējiem resursiem.

Algas plānots palielināt arī pedagogiem ar trešās kvalifikācijas pakāpi, taču, ņemot vērā budžeta iespējas, to plānots darīt nākamā gada pirmajā pusē, pausts ministrijas sagatavotajos dokumentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!