Foto: LETA
Vēl vairāki opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāti un pašvaldību deputāti un amatpersonas paziņoja par nodomu gaidāmajā valodas referendumā balsot par krievu valodas statusa noteikšanu Satversmē, informēja SC.

Par to, ka gaidāmajā referendumā balsos "par",  paziņojuši SC Saeimas frakcijas deputāti -   Sergejs Mirskis, Igors Meļņiks, Marjana Ivanova - Jevsejeva, Dmitrijs Radionovs, Sergejs Potapkins un Nikolajs Kabanovs.

Tāpat balsos arī vairāki Latgales pašvaldību vadītāji, amatpersonas un deputāti, kas pārstāv apvienību "Saskaņas centrs", to vidū Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieki Vitālijs Azarevičs un Vjačeslavs Širjakovs, kā arī šo un citu pašvaldību deputāti no "Saskaņas centra".

"Zilupes novadā 95% iedzīvotāju dzimtā valoda ir krievu. Ir tikai loģiski, ka šeit krievu valodai nav jābūt svešvalodas statusā," norāda  Agafonovs. ""Saskaņas centrs" piedāvāja savu risinājumu - likumprojektu, kas paredzēja noteikt krievu valodu par mazākumtautību valodu, taču valdošā koalīcija to neatbalstīja", viņš saka.

Jau iepriekš par savu nodomu balsot 18.februāra referendumā "par" paziņoja apvienības "Saskaņas centrs" valdes priekšsēdētājs, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs un Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartašēvičs.

Apvienības "Saskaņas centrs" valde ir pieņēmusi lēmumu aicināt visus Latvijas iedzīvotājus piedalīties 18.februārī gaidāmajā referendumā un balsot saskaņā ar savu pārliecību.

Jau ziņots, ka tautas nobalsošana par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, notiks 18.februārī.

Referendumā balsošanas zīmē būs jautājums "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu?", kam sekos divas atbildes iespējas - "par" vai "pret".

Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem ‒ 771 350 pilsoņiem.

Tāpat jau vēstīts, ka koalīcija nākamajā nedēļā pārrunās informatīvos pasākumus, kurus varētu organizēt pirms referenduma. Valdību veidojošās partijas ir aicinājušas pilsoņus piedalīties referendumā, savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš to uzskata par absurdu pasākumu un patsreferendumā nepiedalīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!