Valstī uzliesmojusi "dzeltenā kaite" jeb A hepatīts, pirmdien raksta laikraksts "Diena". Lai izvairītos no saslimšanas , jāpievērš lielāka uzmanība personīgajai higiēnai, īpaši roku mazgāšanai, informē mediķi.
Mediķu informācija liecina, ka lipīgā slimība izplatās Rīgā un Rīgas rajonā. Laikraksts norāda, ka janvāra beigās A hepatīts bija konstatēts dažiem Rīgas Angļu ģimnāzijas audzēkņiem.

"Parasti ziemā saslima vidēji 17 cilvēki, savukārt šoreiz kopš novembra konstatēti jau 36 saslimšanas gadījumi," laikrakstam norādīja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs. Mediķi gan norāda, ka situācija nav tik dramatiska kā pagājušā gadsimta 70.gados, kad ik gadu bijis aptuveni tūkstotis saslimušo.

Lai izvairītos no epidēmijas, speciālisti pēta infekcijas izplatības ceļus. Patlaban jau esot atklāts, ka Salaspilī seši saslimuši, jo savā starpā kontaktējušies, esot arī aizdomas par astoņiem citiem cilvēkiem, kas viens otru aplipinājuši, intravenozi lietojot narkotikas, raksta laikraksts.

Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Roztentāle laikrakstu informē, ka A hepatīts ir tipiska roku netīrības slimība, lai gan var izplatīties arī ar inficētu ūdeni un pārtiku. Dzeltenās kaites pazīmes ir nelaba dūša, vājums, kam pēc vairākām dienām pievienojas ādas un acu zīlīšu dzeltēšana. Slimībai nav raksturīgas smagas komplikācijas, tomēr ārstēšanās var ilgt vairākas nedēļas, pat mēnešus. Drošākā aizsardzība ir vakcinēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!