Foto: Publicitātes foto

Trešo gadu pēc kārtas Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs (VSRC) un tā radioteleskopu komplekss Irbenē no valsts budžeta nesaņem finansējumu centra uzturēšanai. Ja naudu nepiešķirs, var nākties apturēt Irbenes radioteleskopu darbību, portālam "Delfi" vēstīja Ventspils Augstskolas (VeA) pārstāvis Edgars Žukovskis.

Laikā no 2016. līdz 2018. gadam VSRC no valsts budžeta katru gadu saņēma īpašu teleskopu infrastruktūras uzturēšanas finansējumu 343 000 eiro apmērā. Šie līdzekļi ir būtiski, lai centrs spētu pildīt uzņemtās saistības un lai spētu turpināt zinātnisko darbību, norādīja VeA pārstāvis.

2019. gadā, kad tikko pārtrūka valsts finansējums, iztrūkumu "lāpīja" ar VeA budžetu, taču "resursi ir izsmelti", norādīja augstskolas pārstāvis.

Ja nepieciešamos līdzekļus nepiešķirs, var nākties lauzt sadarbības līgumos fiksētās saistības par novērojumiem, kurus veic Irbenē. Tāpat centrs varētu zaudēt savu dalību starptautiskajos tīklos. "Ilgāka ekspluatācijas pārtraukšana draud arī ar pašreiz nodarbinātā, augsti kvalificētā inženiertehniskā personāla zaudēšanu, kuram specifisko kompetenču ziņā aizvietotāju Latvijā nav," atgādināja VeA pārstāvis.

Žukovskis uzsver: radioteleskopi Irbenē ir lielākie šāda veida teleskopi Ziemeļeiropā. Turklāt zinātnieki un inženieri VSRC strādā pie fundamentālās zinātnes pētījumiem astronomijā un astrofizikā. Pērn VSRC īstenoja 39 zinātniskos projektus. To starpā ir arī recenzētas zinātniskās publikācijas, kas indeksētas datu bāzēs "Web of Science" un "Scopus".

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā Latvijas Kosmosa stratēģija 2021. -2027. gadam īstenojama tikai tad, ja sekmīgi darbu var turpināt VSRC, norādīja Žukovskis.

VSRC ir Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla, Eiropas pētniecības infrastruktūras konsorcija un Starptautiskā LOFAR teleskopu tīkla biedrs. Kā norāda Žukovskis, dalība šajos tīklos ir viens no atslēgas punktiem Latvijas Kosmosa stratēģijā.

"Redzot VSRC sasniegto un atzinīgo vērtējumu, varētu domāt, ka VSRC nākotne ir skaidra – jāturpina iesāktais un jānostiprina Latvijas vārds kosmosa izpētē. Taču realitāte ir skaudrāka, un jau šī gada pavasarī var nākties apturēt Irbenes radioteleskopu darbību," atklāja Žukovskis.

Foto: Publicitātes foto

Komentējot situāciju, profesors Dainis Draviņš, kurš strādā Lundas universitātē, Zviedrijā, norādījis, ka VSRC ir lieliskas izaugsmes iespējas, it sevišķi ņemot vērā Latvijas virzību uz pilnu līdzdalību Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA).

Žukovskis norādīja, ka zinātniskā darbība Irbenē neapstāsies, taču ir bažas par pauzi, kuru var nākties ieturēt, ja netiks rasts valsts atbalsts.

Jau vēstīts, ka Latvija EKA pievienojās pērnā gada 24. jūnijā. Kā asociēta aģentūras dalībvalsts Latvija tajā gadā iegulda trīs miljonus eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!