Pērn valsts budžeta iestādēs vidējais atalgojums ir samazināts par 24% un tēriņi atlīdzībai šogad, salīdzinot ar 2008.gadu, valsts iestādēs ir samazinājušies par 337,4 miljoniem latu, bet pašvaldību iestādēs - par 167,9 miljoniem latu, informē Valsts kanceleja (VK).

Darbinieku skaits valsts iestādēs gada laikā samazināts par 19% un kopumā atlaisti 12 200 cilvēki. Pērnā gada beigās vidējais atalgojums valsts pārvaldē bija 425 lati, liecina VK apkopotie dati.

Kopējais ministriju un tām padoto iestāžu skaits pērnā gada laikā samazinājies par 36% - no 148 iestādēm gada sākumā līdz 95 iestādēm gada beigās. No tām 16% veido centrālais pārvaldes aparāts, 33% - aģentūras un 63% - citas tiešās pārvaldes iestādes. No 33 šobrīd pastāvošajām aģentūrām tikai 19 veic administratīvas funkcijas, norāda VK.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar VK datiem kopējais valsts budžeta līdzekļu ietaupījums funkciju samazināšanas rezultātā ir 719 miljoni latu. Vislielākais ietaupījums – 609 miljoni latu - ir gūts, veicot kvalitatīvas izmaiņas funkciju nodrošināšanā, samazinot administratīvo slogu, funkciju izpildes intensitāti, veicot institūciju apvienošanu, atbalsta funkciju centralizāciju un veicot citus optimizācijas pasākumus. Vislielākie ietaupījumi ir panākti veselības, izglītības un aizsardzības sektoros. Vēl pieci miljoni latu ietaupīti, funkcijas deleģējot privātajam un nevalstisko organizāciju sektoram. Visvairāk funkcijas ir deleģējušas Izglītības un zinātnes ministrija, Vides ministrija, Zemkopības ministrija, Iekšlietu ministrija un Labklājības ministrija.

2009.gadā valsts ir pārtraukusi funkcijas, samazinot valsts budžeta izdevumus par 40 miljoniem latu. Savukārt valsts budžeta līdzekļu ietaupījums 61,9 miljonu latu apmērā ir iegūts, samazinot finanšu resursus valsts funkciju izpildei, nemainot to izpildes apjomu un intensitāti. Visvairāk funkciju finanšu izdevumus ir samazinājušas Veselības, Labklājības, Aizsardzības, Satiksmes un citas ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!