Valsts kontrole pēc laikraksta "Dienas Bizness" publikācijām sāks pārbaudi par izsolēm Jūrmalā, par kurām dažas domas amatpersonas saņēmušas dāsnu atlīdzību.
Valsts kontroliere Inguna Sudraba, balstoties uz publicēto informāciju par izsoļu organizēšanu Jūrmalas domē un īpašuma Jūras ielā 3 izsoli, uzdevusi par pašvaldībām atbildīgajam Valsts kontroles (VK) departamentam līdz mēneša beigām izanalizēt, vai pievērsties šim jautājumam šā gada revīzijās.

Gala lēmums tiks pieņemts februārī. "Jebkurā gadījumā, kaut kur ir problēma," uzskata Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Jau vairāk nekā pirms gada, kad laikraksts publicējis informāciju par izsoļu kārtību, pārbaudi, kas pagaidām ir bez rezultātiem, uzsāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

SIA Jūrmalas ATU direktors Juris Visockis uzskata, ka īpašums pārdots par pazeminātu vērtību. "Par īpašumu Jūras ielā vajadzēja iekasēt vismaz trīs miljonus latu," uzskata Visockis.

"Arī es gribētu, lai izsolē iegūtā summa būtu lielāka," piekrīt Jūrmalas domes izpilddirektors Gatis Truksnis. Viņš uzskata, ka īpašumam cenu samazinājuši apgrūtinājumi - atrašanās krasta kāpu aizsargjoslā, tas, ka ēka ir kultūrvēsturiska, turklāt apbūvēt drīkst tikai pusi teritorijas, turklāt šobrīd nav labvēlīgs laiks izsolēm, jo nekustamajiem īpašumiem cenas krītas.

Mākslas zinātnieks Rihards Pētersons atceras, ka ar 1998. gadā un 2001. gadā pieņemtajiem domes lēmumiem deputāti lēmuši, ka šajā namā būs kultūrvides centrs, un neviens nav atcēlis šos jau pieņemtos lēmumus. Truksnis skaidro, ka katrs nākamais lēmums, ko pieņem dome, automātiski atceļ iepriekšējo, šajā gadījumā lēmums par Jūras ielas 3 pārdošanu atceļ visus iepriekšējos.

Jau ziņots, ka Jūrmalas domes izpilddirektors un trīs domnieku par viena īpašuma pārdošanu saskaņā ar domes lēmumu kopā saņēmuši gandrīz 50 000 latu, kamēr citās pašvaldības un valsts struktūrās šādus darbus veic par pamatalgu vai ne tik pamatīgām piemaksām.

Izsolot īpašumu Jūras ielā 3, lielākais labuma guvējs ir Jūrmalas domes izpilddirektors Gatis Truksnis un vairāki deputāti. Domnieku Jāņa Kuzina (mājapmācības ceļā iegūta vidējā izglītība), Māra Mežapuķes (vidējā speciālā izglītība - celtnieks), mēra partijas biedra Andreja Šnepsta (politologs) kvalifikācija neliecina, ka viņi varētu sniegt lielu ieguldījumu izsoles rīkošanā.

Par vairāk nekā miljonu latu pārdotais pašvaldības īpašums sastāv no 5453 kvadrātmetru liela zemesgabala un dzīvojamās ēkas, kas ir kultūras piemineklis un atrodas Majoros pie jūras. Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics izdevis rīkojumu, kas paredz, ka nekustamā īpašuma Jūras ielā 3 izsoles organizētāji par īpašuma pārdošanu saņem atlīdzību 48 651 latu apmērā. "Providus" pārstāvis Valts Kalniņš uzskata, ka pirmajā acu uzmetienā šāda prakse neizskatās prettiesiska, bet pamatojumu šādai atlīdzināšanai saskatīt grūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!