Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien pasniedza Triju zvaigžņu ordeni Viņa Svētības Maskavas un visas Krievzemes Visusvētīgajam Patriarham Aleksijam II.
Savukārt Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājs prezidentei pasniedza atjaunoto Svētās kņazienes Olgas Pirmās šķiras ordeni, norādot, ka šo ordeni pasniedz tikai valstu vadītājiem un prezidente ir pirmā, kas saņem atjaunoto ordeni.

Pasniedzot Patriarham Aleksijam II Triju zvaigžņu ordeni, Valsts prezidente atzīmēja, ka ar šo žestu vēlas izrādīt cieņu cilvēkam, kurš ar savu darbu palīdzējis atdzimt pareizticībai pēc daudzu gadu aizmirstības.

Patriarhs pateicās Valsts prezidentei par izrādīto cieņu un pagodinājumu, kā arī pateicās baznīcai un Dievam par doto iespēju būt par Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītāju. Patriarhs Aleksijs II arī atzīmēja, ka baznīca un tās pārstāvji aktīvi piedalās ticības atdzimšanas veicināšanā.

Patriarhs augsti novērtēja Latvijas Metropolīta Aleksandra darbu ticības atdzimšanas veicināšanā. Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājs arī uzsvēra, ka viņam piešķirtais Triju zvaigžņu ordenis ir gods un pagodinājums visai pareizticīgo baznīcai.

Arī Vīķe-Freiberga pauda prieku un gandarījumu par saņemto apbalvojumu.

Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājs Rīgā ieradās sestdienas rītā. "Man ir nācies šeit jau būt sešdesmito gadu sākumā, kad es uz laiku vadīju Rīgas eparhiju, esmu bijis šeit arī uz aizgājēja Metropolīta Leonīda jubilejas svinībām, bet šī trešā vizīte ir Patriarha statusā," ierodoties Latvijā sacīja Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājs.

"Esmu pārliecināts, ka šīs tikšanās, šīs sarunas palīdzēs nostiprināt savstarpējo sapratni un draudzību starp tautām, jo mūsu uzdevums visur ir palīdzēt ļaudīm viņu kalpošanā," teica Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājs.

Patriarhs Aleksijs II norādīja, ka ir pateicīgs Latvijas politiskajai vadībai par to, ka galvenās tradicionālās konfesijas Latvijā veic savu kalpošanu mierā un savstarpējā saticībā, garīgi bagātinot savus ticīgos.

"Es vēlu Dieva svētību visai Latvijas tautai, vēlu, lai šī valsts plauktu un cilvēki dzīvotu mierā un saticībā," sacīja Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītājs.

Kā ziņots, vizītes laikā Latvijā Krievijas garīdznieks tiksies arī ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri (ZZS) un Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP).

Paredzēts, ka Aleksiijs II vadīs dievkalpojumu Rīgas Sv.Trijādības katedrālē, Dievišķo Liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē un aizlūgumu Vissvētās Dievmātes pasludināšanas baznīcā. Viņš apmeklēs arī Maskavas namu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!