Foto: DELFI
No trešdienas līdz piektdienai Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi dosies valsts vizītē uz Lietuvu, informēja prezidenta Preses dienests.

Trešdien vakarā Zatlers pasniegs valsts augstākos apbalvojumus Lietuvas sabiedriskajiem un kultūras darbiniekiem Valsts prezidenta valsts vizītes ietvaros un tiksies ar Latvijas uzņēmējiem un delegācijas pārstāvjiem, kas piedalās vizītē, lai uzklausītu atsevišķas uzņēmēju intereses Lietuvas tirgū.

Ceturtdien Valsts prezidentu un dzīvesbiedri pie Prezidenta pils oficiālā ceremonijā sagaidīs Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Notiks abu valsts augstāko amatpersonu saruna un delegāciju tikšanās. Tāpat Valsts prezidents tiksies arī ar Lietuvas premjerministru Andrju Kubiļu un Seima vicepriekšsēdētāja vietnieku Aļģi Kašetu.

Tikšanās laikā pārrunās abu kaimiņvalstu divpusējo savdabību. Valsts prezidents ar Lietuvas valsts prezidenti plāno pārrunāt kopējos Baltijas valstu enerģētikas projektus, īpaši Visaginas atomelektrostacijas projekta attīstību.

Tāpat Valsts prezidents pievērsīsies kopējiem transporta, kā arī iekšlietu un pārrobežu sadarbības jautājumiem. Nozīmīgu vietu Latvijas un Lietuvas sadarbībā ieņem kultūras un izglītības sakaru stiprināšana ne vien valstu, bet arī reģionālā līmenī. Lai veicinātu abu valstu ekonomisko attiecību attīstību un Latvijas un Lietuvas saiknes stiprināšanu uzņēmējdarbībā, Valsts prezidents piedalīsies Latvijas – Lietuvas biznesa forumā, kur Latviju pārstāvēs informācijas tehnoloģiju, tūrisma, biznesa konsultāciju, mediju, enerģētikas un elektronikas industrijas, būvniecības un iepakojuma ražošanas nozaru uzņēmēji.

Ceturtdien Valsts prezidents noliks ziedus pie 1991.gada 13.janvārī barikāžu laikā nogalinātajiem lietuviešiem veltītā pieminekļa Antakalnis kapsētā, kā arī vakarā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatleres kundze piedalīsies Lietuvas prezidentes rīkotajās valsts vakariņās.

Vizītes ietvaros Lilita Zatleres kundze apmeklēs Lietuvas Neredzīgo un Vājredzīgo centra, Lietuvas naudas kaltuvi un Lietuvas Nacionālo galeriju.

Piektdien valsts vizīte turpināsies Klaipēdā, kur norisināsies biznesa seminārs. Valsts prezidents tiksies ar Klaipēdas pilsētas mēru Rimantu Tarškeviču, lai pārrunātu reģionālās sadarbības jautājumus. Zatleram Klaipēdā būs iespēja tikties ar latviešu kopienas pārstāvjiem, kas dzīvo Klaipēdas pilsētā un tās apkārtnē. Pēcpusdienā Valsts prezidents viesosies Klaipēdas universitātē un viņam tiks pasniegts tās Goda doktora tituls.

Savukārt Zatlere apmeklēs Klaipēdas pulksteņu muzeju.

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs latviešu baznīcu Būtiņģē.

Oficiālajā delegācijā uz Lietuvu dosies arī vairāki ministri - Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ekonomikas ministrs Artis Kampars, iekšlietu ministre Linda Mūrniece, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, kā arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāre Dana Reizniece un Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Iepriekšējā Valsts prezidenta valsts vizīte Lietuvā bija 2001. gadā. Valdis Zatlers savas prezidentūras laikā Lietuvā darba vizītēs ir viesojies septiņas reizes.z

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!