Valsts prezidents Valdis Zatlers Jaunsardzes dibināšanas 15.gadskārtā jaunsargiem novēlējis biedriskumu un dzimtenes mīlestību, kas tiem noderēs tālākajā dzīvē un ļaus viņiem būt atbildīgiem Latvijas pilsoņiem, informēja Valsts prezidenta preses dienestā.
Jaunsargiem nosūtītā vēstulē Valsts prezidents izteicis prieku par to, ka Aizsardzības ministrijas paspārnē valstī darbojas šāds jauniešu interešu izglītības veids, kurš ne tikai piedāvā jauniešiem iepazīt karavīra ikdienu, bet arī attīsta to vispārējās prasmes un zināšanas no tūrisma, orientēšanās un dabas aizsardzības līdz izpratnei par Latvijas vietu NATO.

Valsts prezidents arī novēlēja jaunsargiem, piedaloties organizācijas rīkotajos pasākumos, mācīties strādāt komandā un reaģēt dažādās dzīves situācijās, kā arī apgūt savstarpējas iecietības un cieņas mākslu.

Zemessardzes paspārnē 1992.gadā tika izveidota Zemessardzes jaunatnes organizācija - Jaunsardze. Gadu gaitā tā izveidojās par lielāko jaunatnes kustību Latvijā, apvienojot vairāk nekā 7000 zēnu un meiteņu vecumā no 12 līdz 18 gadiem.

Visā Latvijā Zemessardzes brigādēs un bataljonos darbojās jaunsargi. Jaunsardzes darbu vadīja zemessargi-instruktori, kuru vadībā jaunsargi apguva valsts vēsturi, ģeogrāfiju, militārās un tehniskās pamatzināšanas. Padziļinātu jaunsargu mācību programmu varēja apgūt Jaunaglonas, Apes un Aizkraukles arodvidusskolās un Kazdangas tehnikumā.

Līdztekus Jaunsardzei no 1997.gada Aizsardzības ministrijas pakļautībā darbojās vairākas mācību iestādes, kurās jaunieši apguva valsts aizsardzības mācību. Tā kā mācību programmas saturiski dublējās un 2004.gada 29.martā Latvija pievienojās Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), kas izvirzīja prasību par to jauniešu organizāciju pārorganizēšanu, kas darbojas kādas militāras vienības pakļautībā, 2003.gada nogalē tika apvienotas abas struktūras un izveidots Jaunsardzes centrs, kas sadarbojas ar mācību iestādēm visā Latvijā un vienlaicīgi arī ar NBS vienībām.

Pārmaiņu laikā ir mainījušās arī Jaunsardzes mācību programmas, pašlaik uzsverot pilsoniskās audzināšanas nepieciešamību un jauniešu saturīga brīvā laika pavadīšanu.

Kopš Jaunsardzes centra darbības sākuma noslēgti sadarbības līgumi ar 70 Latvijas izglītības iestādēm par interešu izglītības sākšanu militārajā jomā, kas veido Jaunsardzes bāzes skolu tīklu visā valstī.

Pašlaik Jaunsardze apvieno vairāk nekā 6500 jaunsargu visā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!