Foto: DELFI
Valsts prezidents Andris Bērziņš un viņa kancelejas pārstāvji piektdienas rītā ap pulksten 9 apmeklējuši ugunsnelaimē cietušo Rīgas pili. Prezidents pateicies dzēšanas darbos iesaistītajiem ugunsdzēsējiem, portālu ”Delfi” informēja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Pils telpā neviens, tostarp prezidents nav ielaists, jo tur patlaban strādā izmeklētāji, viņa teica.

Krapāne zināja teikt, ka ugunsgrēkā galvenokārt cietusi tieši tā Rīgas pils daļa, kurā izvietotas Valsts prezidenta kancelejas darba telpas un prezidenta rezidence. "Muzeju krājumi ir cietuši no saliešanas, bet kancelejas telpas ir izdegušas," sacīja Krapāne.

Jau šobrīd varot prognozēt, ka notikušās ugunsnelaimes dēļ Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas darbus, visticamāk, neizdosies pabeigt plānotajā termiņā.

Bija plānots, ka Valsts prezidents un viņa komanda, kas uz rekonstrukcijas darbu laiku izmitināti Melngalvju namā, pilī atgriezīsies 2015. gadā. "Būtu jābūt ļoti lielam optimistam, lai cerētu, ka tas izdosies," portālam "Delfi" teica Krapāne.

Viņai neesot zināms, cik tālu būvnieki bija tikuši ar priekšpils restaurācijas darbiem, taču tie esot noritējuši ļoti raiti.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas vakarā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Rīgas pilī. No pils jumta bija redzamas paceļamies liesmas un dūmu mutuļi. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz Rīgas pili saņēma pulksten 22:21. Ugunsgrēks tika lokalizēts ap pulksten 4 no rīta, un gruzdēšana, kā arī degšana turpinājās vien atsevišķās vietās, bet ugunsdzēsējiem darbs bija vēl vairākām stundām.

Ugunsgrēks postījumus nodarījis arī pils telpās izvietotajiem vēsturiskajiem muzeju krājumiem.

Rīgas pils līdz pērnajam gadam bija Valsts prezidenta oficiālā rezidence. Patlaban pilī sākti rekonstrukcijas darbi un prezidenta rezidence pārcelta uz Melngalvju namu.

Valdība pērn pavasarī deva zaļo gaismu Valsts prezidenta kancelejas pārvietošanai uz Melngalvju namu, lai beidzot varētu sākt Rīgas pils priekšpils daļas rekonstrukciju. Priekšpilī atrodas arī prezidenta darba telpas. Priekšpils rekonstrukcija tika sākta, jo telpas atradās avārijās stāvoklī un netika izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle un vēl citas, kopumā aptuveni 9000 kvadrātmetru platībā.

Tika lēsts, ka priekšpils rekonstrukcija izmaksās apmēram 21,78 miljonus latu. Kā norāda aculiecinieki, liesmas plosa nevis priekšpili, bet gan vēsturisko pils kompleksa daļu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!