Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien, 2.novembrī, Saeimā iesniegs trīs likumprojektus tiesiskā regulējuma pilnveidei nacionālās drošības jautājumos, portāls “Delfi” uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Pirms likumprojektu iesniegšanas parlamentā Vējonis aicinājis uz sarunām Saeimā ievēlēto politisko partiju pārstāvjus, lai iepazīstinātu ar sagatavoto likumprojektu būtību. Valsts prezidents iecerējis iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektus, kuri paredz grozījumus Nacionālās drošības likumā, Nacionālo bruņoto spēku likumā un Ministru kabineta iekārtas likumā.

Izstrādātie likumprojekti paredz regulējumu Ministru kabineta darbības nodrošināšanai kara vai izņēmuma stāvokļa laikā, virspavēlnieka kompetenci kara laikā, kā arī valsts institūciju savstarpējo sadarbību un aizliegumu nepretoties gadījumā, ja ārējs ienaidnieks veicis militāru iebrukumu vai citādi vērsies pret valsts neatkarību, tās konstitucionālo iekārtu vai teritoriālo integritāti. Minētie likumprojekti apspriesti Valsts prezidenta paspārnē izveidotajā Tiesiskās vides pilnveides komisijā, kā arī ar citiem konstitucionālo un starptautisko tiesību ekspertiem.

Valsts prezidents izsaka cerību, ka šie likumprojekti būs labs pamats Saeimas darbam, izvērtējot un pilnveidojot nacionālās drošības jautājumus. Tāpat Valsts prezidents arī turpmāk raudzīsies, lai viņa likumdošanas iniciatīvu sagatavošanas posmā notiktu dialogs ar politiskajām partijām.

Likumprojekti saistīti ar dažādu valsts varas institūciju pilnvaru precizēšanu valsts apdraudējuma gadījumā. Darba tikšanās ar partiju pārstāvjiem notiks Melngalvju namā, plkst.13.

Septembra nogalē Valsts prezidents izveidoja Tiesiskās vides pilnveides komisiju, kas veidota kā konsultatīva un starpdisciplināra zinātniska ekspertu komisija.

Tās darbības mērķis ir sniegt atbalstu Valsts prezidentam Satversmē noteikto funkciju īstenošanā un sekmēt demokrātisko tradīciju nostiprināšanu.

Par komisijas priekšsēdētāju Valsts prezidents apstiprinājis dr.iur. Aivaru Endziņu, par komisijas locekļiem apstiprināti dr.soc.pol. Ivars Ijabs, dr.iur. Anita Rodiņa, dr.soc.pol. Valts Kalniņš un dr.oec. Inga Vilka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!