Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Valsts vienmērīgai attīstībai nepieciešama pierobežas politika, trešdien, 27. aprīlī, apmeklējot Ludzas novadu, pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidenta kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka Levits Ludzas novadā aizvadīja sarunu ar dažādu nozaru un sabiedrības pārstāvjiem par dzīvi jaunajā novadā – izglītību, uzņēmējdarbību, drošību, kultūru un piederību, pašvaldības darbu un iedzīvotāju līdzdalību, jauniešu iespējām un novada attīstību kopumā.

Pārrunājot situāciju pierobežā, Valsts prezidents norādīja, ka Latvijā ir nepieciešama īpaša pierobežas politika, un šo vajadzību īpaši ir pastiprinājusi Krievijas agresija Ukrainā kopš šā gada 24. februāra.

"No valsts vienmērīgas attīstības viedokļa ir nepieciešama pierobežas politika, kas attiektos uz Ludzas un citiem novadiem, kuru atrašanās vieta ir pie Eiropas Savienības un NATO ārējās robežas. Šeit nevis beidzas Latvija, bet šeit sākas Latvija, un šeit sākas Eiropa. Šim momentam ir jāatspoguļojas arī reģionālajā politikā," norādīja Valsts prezidents.

Uzklausot novada iedzīvotāju pārdomas par administratīvi teritoriālo reformu, Valsts prezidents norādīja, ka reformas jēga bija iedibināt iedzīvotāju skaita ziņā lielākus novadus, jo tādējādi ir iespējams uzlabot pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka jau vairākkārt ir norādījis uz nepieciešamību jaunajā Pašvaldību likumā paredzēt vietējo kopienu iedzīvotāju tiesības demokrātiski ievēlēt iedzīvotāju padomes locekļus, kas stiprinātu vietējās kopienas un to līdzdalības iespējas novada attīstības procesos.

Kopš 2021. gada Ludzas novads apvieno četrus līdzšinējos novadus – Ciblas, Kārsavas, Ludzas un Zilupes novadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!