Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstītības ministrija (VARAM) Jūrmalas domei nosūtījusi vēstuli, kurā tai lūgts līdz 3. oktobrim sniegt skaidrojumu par lēmumu slēgt Asaru bibliotēku un pārcelt Bulduru bibliotēku.

Jau ziņots, ka 18. augustā Jūrmalas dome pieņēma lēmumu, kas, Jūrmalas iedzīvotāju, kuri ir pret bibliotēku slēgšanu, ieskatā, faktiski paredz abu minēto bibliotēku slēgšanu. Šie iedzīvotāji Jūrmalas domes attieksmi pret kultūru un bibliotēkām Jūrmalā saskata kā diskriminējošu. Viņi savu neapmierinātību pauduši, organizējot piketu un vēršoties VARAM, nosūtot vairāk nekā 1200 iedzīvotāju parakstītu vēstuli.

VARAM vēstulē Jūrmalas domei norāda uz vairākiem apsvērumiem, kā arī pauž šaubas par domes lēmuma atbilstību pašvaldības iedzīvotāju interesēm.

Ministrija skaidro, ka pašvaldību kā atsevišķu valsts pārvaldes sastāvdaļu darbības jēga ir tai uzticēto autonomo valsts pārvaldes funkciju izpilde tādā veidā, kas pēc iespējas atbilst pašvaldību vietējiem apstākļiem un konkrētās pašvaldības iedzīvotāju interesēm.

Līdz ar to pašvaldību patstāvības neatņemama sastāvdaļa ir patstāvīga atbildība par to, kā tiek pildītas autonomās funkcijas.

"Konkrētajā gadījumā ministrijai ir radušās objektīvas šaubas par to, vai pašvaldības domes lēmums Nr. 384 atbilst pašvaldības vietējiem apstākļiem un pašvaldības iedzīvotāju interesēm," pausts vēstulē.

Turklāt VARAM vērsušies ne tikai iedzīvotāji, bet arī Latvijas Nacionālā bibliotēka. Tā ierosinājusi izveidot darba grupu, kurā darbotos nozares profesionāļi, sabiedrības pārstāvji, lasītāji, sadarbības partneri un citi interesenti, kuri izstrādātu Jūrmalas Centrālās bibliotēkas turpmākās attīstības stratēģiju, ietverot detalizētu situācijas izvērtējumu. VARAM šo ieceri atbalsta.

"Attīstība un izaugsme nevar fokusēties tikai dažu cilvēku redzējumā, jo tas ir pretrunā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumā nostiprināto labas pārvaldības principu. Vēršam īpašu uzmanību uz to, ka laba pārvaldība ir atbildīgas rīcības un lēmumu priekšnosacījums valsts pārvaldē un tā ietver atklātību, sabiedrības līdzdalību, atbildību sabiedrības priekšā par sasniegto, ētisku rīcību, arī taisnīgus un pārdomātus lēmumus," skaidrots vēstulē, piebilstot, ka labas pārvaldības centrā ir cilvēks un misija – strādāt sabiedrības labā, veicinot iedzīvotāju uzticēšanos.

Līdz ar to ministrija lūdz pašvaldību līdz 3. oktobrim sniegt skaidrojumu par pašvaldības domes attiecīgā lēmuma pamatotību un atbilstību normatīvajiem aktiem un labas pārvaldības principam.

Tāpat dome tiek lūgta informēt, vai plāno atbilstoši Latvijas Nacionālās bibliotēkas ierosinājumam veidot darba grupu. "Vienlaikus lūdzam informēt ministriju par citām darbībām, ko pašvaldība plāno veikt konkrētā jautājuma risināšanā, tostarp sniegt informāciju, vai ir plānota pašvaldības domes lēmuma Nr. 834 atcelšana," norāda VARAM.

VARAM vēstulē arī apšaubīts pašvaldības secinājums, ka Asaru bibliotēkas un Bulduru bibliotēkas uzturēšana ir finansiāli neizdevīga.

Lasītāji vēršas pie partijām

Vienlaikus Bulduru bibliotēkas lasītāji nosūtījuši atklātu vēstuli visām partijām un partiju apvienībām, kuru pārstāvji Jūrmalas domē balsoja par bibliotēku slēgšanu, aicinot mudināt savus pārstāvjus Jūrmalas domē mainīt nostāju, kas "Jūrmalā turpina gadiem ilgušo bibliotēku noplicināšanas darbu, apturēt pieņemto lēmumu un kopā ar Latvijas bibliotēku jomas profesionāļiem un sadarbības partneriem izveidot darba grupu kultūrai un sabiedrībai labvēlīgākā risinājuma rašanai".

Savukārt iepriekš – 19. septembrī – Bulduru bibliotēkas lasītāji izplatīja atklātu vēstuli partijām un partiju apvienībām, kuru pārstāvji Jūrmalas domē balsoja par bibliotēku slēgšanu – Latvijas Zaļajai partijai, apvienībai "Apvienotais saraksts", Zaļo un Zemnieku savienībai, partijai "Saskaņa".

"Mēs lūdzam jūs iestāties par gara gaismu, cieņu pret literatūru, grāmatām, bibliotēkām un iedzīvotājiem, kuriem šobrīd Jūrmalā tiek atņemti būtiski kultūras, izglītības un apkaimes kopienu centri. Jebkurš ietaupījums uz kultūras rēķina ir trieciens sabiedrības garam un dvēselei," lūgts vēstulē.

Tāpat tiek uzsvērts, ka apkures sadārdzinājums skars absolūti visus iedzīvotājus, un "iespējams, ka bibliotēkas šoziem būs viena no retajām vietām, kur iedzīvotājiem uzturēties siltumā".

Jūrmalas Centrālā bibliotēka paziņojusi, ka Asaru bibliotēka un Bulduru bibliotēka no 1. oktobra apmeklētājiem tiks slēgta. Līdz ar to 30. septembris būs pēdējā diena, kad lasītāji varēs apmeklēt abas bibliotēkas. Bulduru bibliotēkas lasītāji aicināti visas dienas garumā apmeklēt bibliotēku, atvadīties, nest ziedus un sveces, pievienojot labas un gaišas domas, lai bibliotēku tomēr nosargātu.

Iemesls slēgšanai – ēku stāvoklis

Jūrmalas domē portālam "Delfi" apstiprināja, ka VARAM vēstule ir saņemta. Pašvaldība šobrīd gatavo atbildi.

Tāpat vietvara skaidro, ka pamatojums izmaiņām primāri ir "ēku kopējais stāvoklis, ēkas ir novecojušas un tām nepieciešama renovācija". Proti, 2019. gadā tika veikta bibliotēkas ēku tehniskā apsekošana un sagatavoti tehniskie atzinumi par ēku stāvokli un nepieciešamajiem uzlabojumiem apmeklētājiem un darbiniekiem drošai, un pakalpojumu sniegšanai piemērotai ēku ekspluatācijai.

Asaru bibliotēkas un Bulduru bibliotēkas ēkām esot konstatētas vairākas nepilnības, kas būtiski ietekmē ar ēku uzturēšanu saistītos izdevumus, pakalpojumu sniegšanas prasības un ērtību.

Asaru bibliotēkai nepieciešama ūdens un kanalizācijas sistēmas rekonstrukcija, jumta nomaiņa, fasādes atjaunināšana, kā arī apkārtnes labiekārtošana, norāda domē. Tādējādi iemesls Asaru bibliotēkas slēgšanai ir nolūks racionāli pārvaldīt pašvaldības budžeta līdzekļus, sabalansējot bibliotēkas infrastruktūrā ieguldāmos līdzekļus ar bibliotēkas izmantojumu.

Tāpat vietvara atzīmē, ka tā ir mazākā bibliotēka ar vismazāko apmeklētāju un lietotāju skaitu.

Savukārt ēkai Bulduros nepieciešams veikt iekštelpu remontu, esošo apkures katlu nomaiņu, skursteņa pārbūvi atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Bulduru bibliotēkas ēkai tāpat nepieciešama ūdensapgādes un kanalizācijas tīkla rekonstrukcija, vēsta pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!