Foto: Publicitātes foto
Arī tad, ja Rucavas novada dome likumā paredzētajā laikā - līdz 6. augustam - nespēs ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju, ārkārtas vēlēšanas novadā netiks rīkotas, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerherda (NA) padomnieks Oskars Vizbulis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) norāda, ka ja Rucava nespēs ievēlēt jaunu novada vadītāju, ministrija apsvērs piespiedu kārtā sasaukt ārkārtas domes sēdi, kurā lemt par šo jautājumu atkārtoti. Ja arī šajā sēdē neizdotos ievēlēt domes priekšsēdētāju, VARAM rosinātu domes atlaišanu. Lēmums par atlaišanu jāpieņem Saeimā, taču laikā līdz tā lemj par domes atlaišanu, pašvaldības domei ir iespēja ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju, un šādā gadījumā dome atlaista netiktu.

"Līdz brīdim, kamēr nebūs stājies spēkā likums par Rucavas novada domes atlaišanu, Rucavas novada dome var pilnvērtīgi darboties un pieņemt jebkuru domes kompetencē esošu lēmumu, tai skaitā, arī ievēlēt domes priekšsēdētāju," pauda ministrijas pārstāvis.

Savukārt gadījumā, ja Saeima pieņemtu lēmumu par Rucavas domes atlaišanu, tā arī pēc Ministru kabineta priekšlikuma ieceļ attiecīgajā administratīvajā teritorijā pagaidu administrāciju. Tāpat Saeima nosaka, kādā termiņā jānotiek jaunām domes vēlēšanām, taču ja līdz kārtējām domes vēlēšanām ir palikuši mazāk nekā 15 mēneši, jaunas domes vēlēšanas nenotiek.

Tā kā nākamās pašvaldību vēlēšanas paredzētas 2017. gada 3. jūnijā, kas ir pēc desmit mēnešiem, jaunas domes vēlēšanas netiktu rīkotas un pašvaldībā līdz 2017. gada jūnijam darbotos Saeimas ieceltā pagaidu administrācija.

Jau vēstīts, ka pagājušā nedēļā Rucavas domei ārkārtas sēdē neizdevās ievēlēt jaunu priekšsēdētāju. Lai arī gan domes sēde tika sasaukta un balsojums par priekšsēdētāju notika, tas bija nesekmīgs - par vienīgo kandidātu, kurš bija gatavs uzņemties amata pienākumus - Jāni Veitu ("Mūsmājas") nobalsoja tikai četri deputāti no deviņiem, pieciem balsojot pret.

Likums nosaka, ka Rucavas novada domei līdz 6. augustam jeb divu mēnešu laikā ir jāizvēlas jauns priekšsēdētājs, iepriekš neuzticību saņēmušās Irēnas Šustas ("Mūsmājas") vietā, pretējā gadījumā VARAM var rosināt Saeimai pašvaldības atlaišanu.

VARAM jau iepriekš Rucavas domi vairākas reizes brīdinājusi par likumā pausto - pašvaldībai divu mēnešu laikā pēc amatpersonas atkāpšanās vai atbrīvošanas no amata, ir jāievēl jauna amatpersona, savādāk var tikt rosināta domes atlaišana.

Jau ziņots, ka Rucavas novads bez priekšsēdētāja ir jau kopš 6. jūnija, kad septiņi no deviņiem deputātiem izteica neuzticību iepriekšējai Rucavas novada domes priekšsēdētājai Šustai. Ārkārtas domes sēde tika sasaukta pēc septiņu domes deputātu iesnieguma par neuzticības izteikšanu Šustai, kā argumentu minot neapmierinošo vadības stilu, proti, biežo speciālistu maiņu, kā arī to trūkumu domes struktūrās.

Ar septiņām balsīm "par", vienu "pret" un vienu "atturas", Šusta tika atbrīvota no domes priekšsēdētājas amata, kuru viņa ieņēma no 2014.gada marta.

Pēc VARAM vēstules saņemšanas, atsevišķi Rucavas deputāti pauda gatavību sasaukt ārkārtas domes sēdi un priekšsēdētāju ievēlēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!