Foto: F64
Pašvaldībai ir tiesības deleģēt pirmsskolas bērnu izglītošanas funkcijas privātajiem bērnudārziem, ja tas paredzēts pašvaldības saistošajos noteikumos, taču izglītības iestāžu izvēlē nav piemērojama Publisko iepirkumu likumā noteiktā kārtība, šādu viedokli pauduši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji, atbildot uz biedrības "Vecāki par izglītību" vēstuli.

Tādējādi tiek atzīts, ka Rīgas dome var sūtīt bērnus privātajos bērnudārzos, taču to izraudzīšana nedrīkst notikt kā publiskais iepirkums.

Biedrība "Vecāki par izglītību" 27.februārī vērsās VARAM, lai lūgtu ministrijas viedokli par izstrādāto saistošo noteikumu projektu "Par kārtību, kādā reģistrē, uzņem un atskaita pirmsskolas vecuma bērnus Rīgas pilsētas pašvaldības finansētajās pirmsskolas izglītības grupās privātajās izglītības iestādēs", un meklētu tiesiski korektāko veidu, kā izvēlēties atbilstošākās privātās izglītības iestādes.

Lai izvēlētos privātās izglītības iestādes, kas varētu visefektīvāk un kvalitatīvāk īstenot pirmsskolas izglītības programmu, VARAM aicinājusi pašvaldību izstrādāt vienotas prasības potenciālajām pilnvarotajām personām, kā arī noteikt kārtību, kādā pašvaldība izvēlēsies privātās izglītības iestādes, ar kurām slēgt līgumus par bērnu uzņemšanu. Šāds viedoklis pausts VARAM valsts sekretāra vietnieces Laimdotas Straujumas atbildes vēstulē vecāku organizācijai.

Jau ziņots, ka vecāki pauda iebildumus pret Rīgas domes ieceri privātajos bērnudārzos iepirkt un veidot uzreiz veselas grupiņas pašvaldības rindā stāvošajiem bērniem, norādot, ka tādējādi viņi tiek nodalīti atšķirīgās izolētās grupās un šķiroti pēc vecāku materiālā stāvokļa. Neraugoties uz vecāku iebildumiem, dome 1. martā noteikumus tomēr pieņēma, taču tie vēl jāapstiprina VARAM.

Ar iebildumiem pret, viņuprāt, bērnus diskriminējošajiem noteikumiem ministrijā vērsušās gan vecāku organizācijas, gan Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība, kas uzskata, ka iepirkumu konkurss kropļo godīgu konkurenci, lobējot lielos bērnudārzus.

Jau ziņots, ka dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Izglītības, kultūras un sporta departaments gatavojas turpmāk pirkt pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī.

Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi ir pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos. 125 lati vidēji mēnesī tiek izlietoti par viena bērna uzturēšanos Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!