Valsts iestāžu iniciatīva kriminālvājāšanas uzsākšanai pret žurnāla "Kapitāls" galveno redaktoru Gunti Rozenbergu ir neadekvāta reakcija, kas uzskatāma par preses brīvības ierobežošanu. Šādu uzskatu paudis Valsts cilvēktiesību birojs(VCB) izplatītajā atzinumā par "Kapitāla" rakstu "Žīdi valda pasauli" un notikumiem pēc tā publicēšanas.
VCB paziņoja, ka nesaskata "Kapitāla" augusta numurā publicētajā rakstā darbības, kas vērstas uz nacionālā vai rasu naida, vai nesaticības izraisīšanu, kā to norādījis Satversmes aizsardzības birojs.

VCB secina, ka, lai arī rakstā "Žīdi valda pasauli" ir saskatāmi atsevišķi nacionālo pašapziņu aizskaroši apzīmējumi, kas ir pretrunā ar žurnālista ētiku un nebūtu pieļaujami, kriminālvajāšanas uzsākšana pret žurnāla bijušo galveno redaktoru nebūtu nodarījumam proporcionāla reakcija, un šāda veida preses brīvības ierobežošana nav uzskatāma par nepieciešamu demokrātiskā sabiedrībā.

Birojs gan atzīst, ka vārdam "žīds" Latvijā ir nievājoša pieskaņa un tā lietošana rakstā varētu būt ebrejus aizskaroša, bet atzīmē, ka indivīdam, ja viņa cieņa ir aizskarta, ir iespēja vērsties tiesā un tur aizstāvēt savas tiesības.

Birojs norāda, ka raksta autors Normunds Lisovskis likuma robežās izmantojis savas tiesības iegūt un izplatīt informāciju. VCB atzīmē, ka vārda brīvība ir attiecināma arī uz informāciju, kas šokē, uztrauc vai apvaino.

Attiecībā uz žurnāla vāka karikatūru VCB norāda, ka arī vizuālās mākslas brīvība tiek aizsargāta demokrātiskajā sabiedrībā, turklāt vizuālās mākslas izpratne ir lielā mērā subjektīva.

Jau ziņots, ka krimināllietu par žurnāla "Kapitāls" skandalozo rakstu "Žīdi valda pasauli" aizvadītajā nedēļā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) vispirms nosūtīja Ģenerālprokuratūrai, bet ģenerālprokurors Jānis Maizītis to pārsūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai tālākai izmeklēšanai.

Publikācija izraisīja sašutumu Latvijas Ebreju kopienas un draudžu padomē, kā arī to nosodīja Izraēlas, ASV un Francijas vēstniecības. Savukārt Rozenbergs tūlīt pēc šīs reakcijas uz publikāciju atkāpās no amata.

Rīgas tiesu apgabala prokurors Jānis Drobiševskis pirmdien atzina, ka pagaidām kriminālvājāšanas uzsākšanai pret Rozenbergu nav pamata un informēja, ka izmeklēšana turpināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!