Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas augstāko amatpersonu aizsardzībā arvien vairāk nepieciešams iekļaut arī pretizlūkošanas pasākumus, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

VDD ikdienā nodrošina Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta aizsardzību, bet pēkšņa apdraudējuma gadījumā, kā arī Ministru kabineta vai Saeimas uzdevumā apsargā arī citas valsts amatpersonas.

VDD ir atbildīgs arī par ārvalstu un starptautisko organizāciju amatpersonu drošību viņu vizīšu laikā Latvijā.

Aizvadītajā gadā VDD nodrošināja Saeimas priekšsēdētājas drošību ne vien ikdienas gaitās, bet arī septiņos augsta līmeņa pasākumos Latvijā, kā arī 12 vizīšu laikā ārvalstīs. Savukārt par Ministru prezidenta drošību VDD gādāja 22 nacionāla mēroga pasākumu un 22 ārvalstu vizīšu laikā.

Tāpat VDD aizvadītajā gadā nodrošināja 38 ārvalstu un starptautisko organizāciju pārstāvju aizsardzību viņu vizīšu laikā Latvijā.

Atbilstoši apdraudējuma līmenim nodrošināta ārvalstu viesu fiziskā neaizskaramība ar miesassargu un transportlīdzekļu eskortu, pagaidu uzturēšanās vietu apsardze un informācijas nesankcionētas ieguves novēršana.

VDD secina, ka augstais un paaugstinātais terorisma draudu līmenis daudzās Rietumeiropas valstīs turpināja ietekmēt arī veicamo drošības pasākumu apjomu, kuri īstenojami augstam terorisma riskam pakļauto ārvalstu un starptautisko organizāciju un institūciju pārstāvju drošības garantēšanai.

Savukārt Krievijas radītais daudzveidīgais apdraudējums Latvijas drošībai nosaka nepieciešamību attīstīt veicamos drošības pasākumus ne tik daudz fiziskās drošības, cik informācijas drošības jomā.

Līdz ar to valsts augstāko amatpersonu aizsardzībā arvien vairāk nepieciešams integrēt arī pretizlūkošanas pasākumu kompleksu.

VDD vērtējumā veicamo aizsardzības pasākumu komplekss nākotnē turpinās palielināties.

Vienlaikus VDD arī turpmāk drošības pasākumus centīsies īstenot, pēc iespējas mazāk ietekmējot iedzīvotāju ikdienas gaitas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!