Valsts darba inspekcija (VDI) konstatējusi vairākus būtiskus pārkāpumus AS "Liepājas metalurgs" darbā un ir sagatavojusi 64 priekšlikumus konstatēto nepilnību novēršanai, informēja Kurzemes reģionālās darba inspekcijas priekšnieks Ilmārs Buks.
Uzņēmumam tiks noformēts arī administratīvais akts par soda piemērošanu saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem.

VDI pārbaudīja galvenos uzņēmuma cehus. Pēc Buka teiktā, nav izvērtēti darba vides riski, piemēram, kuģu pārstrādes cehā, enerģētiskajā cehā nav novērtēta sprādzienbīstamība. Ir problēmas lietuvē, velmētavā, lūžņu pārstrādes cehā, lielas problēmas ir ar ķīmisko vielu uzglabāšanu. Nepietiekama ir individuālā darba aizsardzība. Uzņēmums ieguldījis līdzekļus un iegādājies spectērpus, kas nav bijuši īsti piemēroti specifiskajiem metalurģijas apstākļiem.

Kā uzskata VDI, uzņēmumā bieži nav caurskatāma darba samaksa. "Nav skaidrs, par ko un cik īsti cilvēki naudu saņem. Tiek strādātas virsstundas, darbinieki pārpūlas, kas arī, iespējams, noved pie atsevišķiem nāves gadījumiem," skaidroja Buks.

Kā piemēru viņš minēja negadījumu šī gada janvārī, kad darba vietā, iespējams, no pārpūles, nomira 62 gadus vecs darbinieks.

VDI sagatavotie 64 priekšlikumi nepilnību novēršanai iesniegti "Liepājas metalurgam", kuram vēlāk jāsniedz rakstiska atbilde par nepilnību novēršanu.

Līdz 9.februārim VDI uzņēmumā "Liepājas metalurgs" veica komplekso pārbaudi, jo pērn un šogad uzņēmumā notikuši vairāki nelaimes gadījumi, kā arī vairāki cilvēki gājuši bojā.

Kā atzina Buks, kompleksā pārbaude "Liepājas metalurgā" lielā mērā veikta masu saziņas līdzekļu spiediena ietekmē, kas daudz rakstīja par nelaimes gadījumiem uzņēmumā un grūtajiem darba apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!