Foto: LETA

Krīzes gados sāktā darba kultūra nav mainījusies, un ļoti daudzos uzņēmumos joprojām netiek maksāti nodokļi par darbiniekiem, trešdien žurnālistiem atzina Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Viņš pastāstīja, ka no visiem 2011.gadā VDI veiktajiem apsekojumiem 34,05% gadījumu tika atklāta nereģistrētā nodarbinātība, kas ir par 2,35% vairāk nekā 2010.gadā. "Tas ir būtisks rādītājs, kas liecina par situācijas nopietnību valstī. Ja inspektors, ejot pārbaudē, katrā trešajā reizē atklāj nereģistrēto nodarbinātību, tas nozīmē, ka situācija šajā jomā valstī joprojām ir smaga. Ar visu to, ko ekonomisti runā par ekonomikas uzlabošanos, ka vairs nav krīzes, redzams, ka darba stils, darba kultūra, kas iedibinājusies krīzes laikā, tik ātri nemainās. Uzņēmumu vēlme nelegāli nodarbināt savus darbiniekus, nemaksājot arī nodokļus un samazinot izdevumus šajās pozīcijās, nav pazudusi," teica Lūsis.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka situācija šajā jomā varētu uzlaboties 2013.gadā. "Prognozēšanai gan droši vien nebūtu jābūt tai lietai, ar ko inspekcijai būtu jānodarbojas, bet, ja mēs skatāmies situāciju, kas ir 2012.gada sākumā, tad mēs pagaidām nejūtam, ka uzreiz no janvāra, salīdzinot ar pagājušo gadu, būtu kaut kas ļoti mainījies. Es domāju, ka tā bilde varētu būt stipri līdzīga kā pagājušajā gadā. Es gan gribētu cerēt, ka mums, pārskatot savas aktivitātes, nelaimes gadījumu prevencijā, pārskatot aktivitātes mūsu tematiskajās pārbaudēs, kā arī īstenojot inspekcijas informatīvo kampaņu [par darba tiesībām un darba drošību], situācija ja ne šogad, tad vismaz nākamajā gadā varētu uzlaboties," prognozēja VDI direktors.

Saskaņā ar VDI sniegto informāciju saistībā ar nereģistrēto nodarbinātību 2011.gadā tika veiktas 3248 pārbaudes, tostarp 232 atkārtotas pārbaudes. Pērn 885 uzņēmumos konstatēta nereģistrēta nodarbināšana, atklāti 2958 ēnstrādnieki, savukārt iekasētā soda nauda par nereģistrēto nodarbinātību 2011.gadā bija 882,4 tūkstoši latu.

VDI ir valsts uzraudzības un kontroles iestāde. Inspekcijas uzraudzībai un kontrolei ir pakļauti komersanti, valsts un pašvaldību iestādes, reliģiskās un sabiedriskās organizācijas, darba devēji un to pilnvarotās personas atbilstoši tām uzticētajiem pienākumiem un pilnvarām, uzņēmumu darbavietas, kā arī jebkuras citas vietas uzņēmumā, kas nodarbinātajam ir pieejamas darba gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!