Foto: Shutterstock

Biedrības "Tautskola 99 Baltie zirgi" dibinātā "Ikšķiles Brīvā skola" četrus gadus ilgā tiesvedībā ir uzvarējusi Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), panākot tiesības skolēniem pusdienās pasniegt veģetāru pārtiku, lasāms tiesas spriedumā.

Lieta nonāca tiesā, jo 2016. gadā PVD, veicot pārbaudi skolā, konstatēja, ka skolas nedēļas ēdienkartē nav iekļauti vismaz 200 grami liesas gaļas vai zivs filejas, kā paredzēts atbilstošajos Ministru kabineta noteikumos. Nemierā ar šādu pārtikas uzraugu lēmumu skola vērsās tiesā, kur lieta izgāja cauri visām trim instancēm, līdz šī gada oktobrī tika pieņemts izglītības iestādei labvēlīgs tiesas spriedums, kas nu arī stājies spēkā.

Sākotnējā pieteikumā tiesai tika iesniegts 47 skolas vecāku parakstīts apliecinājums, ka tie atbalsta veģetāra uztura pasniegšanu to bērniem.

Tāpat pieteikumā tiesai norādīts, ka skolas mērķis ir nodrošināt skolas bērniem tikumiski ētisko izglītību, kas balstīta uz tādām cilvēciskām pamatvērtībām kā mīlestība, patiesība, taisnība, nevardarbība, miers un harmonija. Tādēļ ētiski morālu apsvērumu dēļ bērniem skolas kopgaldā nepiedāvā gaļas izstrādājumus. Turklāt skola iesaistās dabas aizsardzības un eko-skolu sistēmā un ir veselīga dzīvesveida veicināšanas skola, tāpēc gaļas izstrādājumu lietošanas veicināšana būtu pretrunā ar šo filozofiju un vērtībām.

Tāpat pieteicēji uzsvēruši, ka bērniem tiek piedāvāts sabalansēts veģetārais uzturs, kurā atrodamas visas nepieciešamās uzturvielas.

Tiesas spriedumā norādīts, ka pirmās instances tiesa atzina gaļā esošo uzturvielu nepieciešamību pilnvērtīgai bērna attīstībai, taču tiesa arī atzina vecāku tiesības uzņemties atbildību par pilnvērtīga uztura nodrošināšanu bērniem, tostarp ievērojot dažādu pētījumu rezultātus par gaļas pozitīvo un negatīvo ietekmi.

Līdz ar to rajona tiesa neatrada pamatojumu, ka minētā skolas rīcība, kas ir saskaņota ar vecākiem, atsakoties no gaļas vai zivs skolas ēdienkartē, bet vietā piedāvājot sabalansētu veģetāro ēdienkarti, fiziski vai garīgi varētu kaitēt bērna turpmākajai attīstībai. Tajā pašā laikā noteiktā bērnu vecumā skolai papildus vecāku apziņas brīvībai ir jārespektē arī pašu bērnu viedoklis par vēlamajiem pārtikas produktiem, uzsvērts spriedumā.

Savukārt apgabaltiesas šī gada spriedumā arī atzīmēts, ka pēc pārbaudes sagatavotā skolas ēdienkarte ir saskaņota ar uztura speciālistu, kas, tiesas ieskatā, raksturo pieteicēju godprātīgo attieksmi un vēlmi nodrošināt atbilstošu uzturu skolā izglītojamajiem.

PVD savos skaidrojumus tiesai bija norādījis, ka, ja pieņem ka privātu izglītības iestāžu audzēkņu vecākiem ir īpašas tiesības izvēlēties diētu bērnam pēc saviem uzskatiem un dzīvesveida, tad pieļaujama situācija, ka vecāki izvēlas bērnam arī vegānu vai frutāru diētu.

Tiesa šim argumentam gan nepiekrita, uzsverot, ka konkrētās lietas strīdus objekts ir tieši veģetāra diēta. Attiecīgi PVD viedoklis vērtējams kā tendenciozs. Tāpat piebilsts, ka lietas izskatīšanas laikā valsts principā ir atzinusi, ka veģetārs uzturs skolā ir pieļaujams, ja tam piekrīt vecāki un ēdienkarte tiek izstrādāta atbilstoši nepieciešamajiem pamatprincipiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!