Ja Rīgas dome pieņems izstrādātos noteikumus alkohola tirdzniecības ierobežošanai Rīgā, tirgotāju zaudējumi varētu būt "miljonos rakstāmi", šādu viedokli šodien preses konferencē pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.
Kā skaidroja tirgotāju pārstāvis, pirms šādu ierobežojumu ieviešanas būtu nepieciešams saskaņot valsts un privāto īpašnieku intereses, ko šajā gadījumā dome neesot darījusi. Turklāt, pēc LTA vadītāja domām, ir iespējams realizēt virkni pasākumu, lai mazinātu alkohola propagandu jaunatnes vidū, bet tie būtu jāapspriež un jārealizē kopīgi ar tirgotājiem, nevis jāpieņem šādi nekompetenti un sabiedrībā neapspriesti lēmumi.

Jau aizvadītā gada pavasarī LTA vērsusies domē ar priekšlikumiem veidot konsultatīvo padomi. LTA vadītājs arī izteicis vēlēšanos piedalīties domes sēdē, lai kā eksperts komentētu šos noteikumus, uz ko atbilde no Rīgas domes neesot saņemta.

Danusēvičs norādīja, ka, gatavojot šo projektu, Rīgas dome nav izpētījusi reālo situāciju un šāda lēmuma iespējamās sekas, kā arī nav konsultējusies ar sabiedrību. Rīgas centrālajā daļā vien atrodas 868 dažādas izglītības iestādes, un šī tirdzniecības ierobežojuma stāšanās spēkā var skart apmēram 1200 uzņēmumu. Tas nozīmētu, ka var tikt slēgtas daudzas darba vietas, kā arī samazināties valsts budžeta ieņēmumi, savukārt zels un plauks nelegālā alkohola tirdzniecība.

LTA izteica pieļāvumu, ka uz visiem veikaliem domes izstrādātie noteikumi tomēr neattieksies. Kā pamatojumu šādam izteikumam Danusēvičs minēja to, ka kāds no lielveikaliem, uz kuru arī vajadzētu attiekties noteikuma projekta ierobežojumiem, esot droši pārliecināts, ka varēs tirgot alkoholiskos dzērienus Rīgā bez ierobežojumiem.

Danusēvičs gan neminēja, kurš no lielveikaliem ir pārliecināts, ka varēs tirgot alkoholu pēc domes noteikto ierobežojumu stāšanās spēkā, norādot, ka tā ir viena no 10 lielākajām lielveikalu ķēdēm Latvijā, kura darbojas arī Rīgā. Rīgas domes noteikumi attiektos uz pieciem lielveikala veikaliem.

SIA "Tabakas nams" prezidents Pāvels Fels preses konferencē sacīja, ka uzņēmumā strādā aptuveni 100 cilvēki un domes noteikto ierobežojumu pieņemšanas gadījumā daļa no tiem zaudētu darbu.

Savukārt SIA "Mego" ģenerāldirektora vietnieks attīstības jautājumos Kaspars Brūveris preses konferencē sacīja, ka "Mego" veikalu tīklā strādā aptuveni 1 000 cilvēki, kurus jaunie noteikumi varētu tieši ietekmēt, un jaunais domes noteikumu projekts varētu attiekties uz 7 no 25 uzņēmuma veikaliem.

Pēc "Mego" pārstāvja teiktā, daudzi veikali ir ieguldījuši līdzekļus savā attīstībā, kas vērtējami vairāku miljonu apmērā. Domes noteikumu projekta pieņemšanas gadījumā uzņēmums būtu spiests atteikties no saviem ieņēmumiem, jo "nevaram pārbīdīt savus veikalus tālāk", sacīja Brūveris.

Pēc "Mego" ģenerāldirektora vietnieka domām, projekts liecinot, ka Rīgā netiek domāts par uzņēmējdarbības vidi un tās plānošanu, ka uzņēmējs nevar justies drošs par savu biznesu, jo rītdiena var nest kādus jaunus, neizprotamus ierobežojumus un aizliegumus. Ja tiek veikti kādi uzņēmējdarbības ierobežojumi, tad ir gan jāparedz pārejas periods to ieviešanai, gan jādomā par to, kā uzņēmējiem tiks kompensētas ieguldītās investīcijas.

Pēc Danusēviča domām, ar alkohola tirdzniecības ierobežojumu stāšanos spēkā palielinātos nelegālā alkohola tirdzniecības daļa, kas tagad lēšama aptuveni 30% apmērā, bet pēc ierobežojumu stāšanās spēkā nelegālā alkohola tirdzniecība varot sasniegt "fantastiskus apmērus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!